Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Eudald Calvo, candidat de la CUP a Argentona

"Serem la palanca de les esquerres per evitar retallades als serveis"
 
Eudald Calvo és l'alcaldable de la CUP a Argentona (Maresme). És un cap de llista singular, ja que el passat mes d'agost va patir un periple repressiu que va donar la volta al país, tal com ha fet ell des de llavors per explicar el seu cas. Se l'acusava d'un delicte d'associació il·lícita per la seva implicació al moviment estudiantil, tal com ell mateix explicava en una entrevista a Llibertat.cat.

27/04/2011 22:34 Entrevistes

 

Ara es presenta com a candidat de la CUP al seu poble, on la formació va néixer fa uns anys quan gent de Maulets i exmembres del col·lectiu l'Espurnall es va plantejar la idea d'incidir en la política municipal no només des del carrer sinó també des de les institucions. Aquest grup de gent volia que el projecte fos sòlid, de manera que va decidir seguir treballant des del carrer fins fa mig any, que va acordar presentar-se a les eleccions i ho farà sota el lema "Il·lusió!". En aquest sentit, la CUP presenta una llista de gent jove i molt activa, vinculada a les entitats i a la vida pública.

 

T'estrenes com a candidat de la CUP a Argentona, al Maresme, una comarca on hi ha una forta presència de la CUP. Fins a quin punt la resta de municipis maresmencs, sobretot Mataró o Arenys de Munt, us han empès a presentar-vos?

retrateudald

La força que transmet la CUP al Maresme és molt forta i hi ha un estat d'opinió social molt favorable a la CUP. Això es deu al fet que a Arenys de Munt la CUP hagi fet molt bona feina, especialment amb les consultes, però no exclusivament. També la CUP de Mataró ha fet molt bona feina amb un treball de formiga dia a dia batallant en un Ple molt difícil i amb molta pressió per part dels grups del govern. Veure la feina feta per les CUP que coneixem ens ha animat molt a presentar-nos.

El fet que hagis estat perseguit policialment i judicialment per la teva implicació al moviment estudiantil com creus que influirà en el fet que ara siguis candidat?

A Argentona es considera aquesta persecució com a part d'una lluita política entre els estudiants i l'establishment, format pel trinomi poder polític, policia i justícia espanyola. De totes maneres, coneixen de sobres com sóc i com som la gent de la CUP i que som gent implicada i que donem la cara per les nostres lluites. A Argentona hi ha un llarguíssim historial de represaliats polítics, durant el franquisme, els insubmisos al servei militar i darrerament també en casos de lluites més locals vinculades al patrimoni històric. Tenim la sort de viure en un poble molt combatiu i n'estem molt orgullosos.

És el primer cop que es presenta la CUP a Argentona. Com està responent la gent?

A Argentona es percep la CUP com una alternativa que no cedirà als postulats del "consens neoliberal", l'única alternativa que creu en els ideals de les esquerres. A més, som gent jove que podem aportar una renovació en la política municipal, molt estancada i que fa falta renovar. Molta gent ens demanava ja a les darreres municipals que ens presentéssim, però cal fer la feina bé, sense presses.

Des de l'actual configuració del govern municipal, cap on va Argentona?

Actualment governa una coalició entre Tots per Argentona (una candidatura "transversal") i CIU. Temem que CIU pugi a causa del "tsunami" electoral de les autonòmiques, així com també el PP, que ara només té 1 regidor (d'un total de 17). Les "esquerres tradicionals" han perdut tota referència ideològica i no saben on van i accepten des de la reforma laboral fins a la destrucció del territori. La gent ja no hi confia.

Un altre perill seria que repetís el regidor d'Agrupació Argentona, un grup municipal molt preocupat en urbanitzar el marge esquerre de la Riera, que actualment és una zona agrícola i forestal. Ens agradaria molt poder "robar-li" el regidor a Agrupació Argentona, el poble hi sortiria guanyant, sens dubte.

Com s'ha desenvolupat la darrera legislatura?

parlamenteudaldArgentona ara mateix és com un bassal d'aigua estancada que es va podrint a mesura que van passant els anys. Res es mou i tot es va marcint. L'energia que tenia Argentona fa uns anys va desapareixent, les entitats han anat perdent força i el carrer se'n ressenteix. A Argentona fem servir el símil amb la casa modernista de Can Puig i Cadafalch, que està caient a trossos i no es fa res per solucionar-ho. No podem esperar que caigui a terra, hem ser valents i agafar el toro per les banyes.

L'entrada de la CUP al consistori trencarà les inèrcies immobilistes?

I tant! Serem la palanca de les esquerres per evitar retallades als serveis a les persones, la veu del carrer que reclama més participació de les entitats i associacions, la veu de la terra que vol aturar la Ronda Mataró-Maresme i tancar la Pedrera de La Feu, la voluntat del poble que vol expropiar la casa modernista de Can Puig i Cadafalch abans que s'ensorri. És necessari que ens fem escoltar des del carrer i també des de dins del Ple.

Quines problemàtiques haurà d'afrontar el nou govern municipal?

La primera i la més òbvia és la poca capacitat pressupostària. Això pot exercir pressions en forma de retallades als serveis bàsics si governa la dreta. Per això som necessaris, per evitar-ho. En segon lloc, les problemàtiques relacionades amb el territori. Són un problema perquè CIU és covarda i cedirà davant les constructores. Nosaltres no cedirem perquè no tenim res a perdre, no els hi devem res.

Per quina vessant incidirà la CUP durant la campanya?

Volem incidir molt en la qüestió de la renovació de la política local i en el fet que cal revitalitzar el poble. Totes dues qüestions van molt lligades de la mà i tenen una solució: amb una candidatura fresca i nova, formada per gent jove i amb il·lusió i ganes de treballar es pot matar els dos pardals d'un sol tret.

Com afronta la CUP la campanya?

Estem molt animats amb la campanya i la gent això ho percep i s'encomana. Tenim poc pressupost, però això no ens preocupa, sabem que amb imaginació podem superar aquests obstacles. Farem una campanya humil i sincera. La clau és transmetre les ganes que tenim per fer avançar el poble i que la gent s'enganxi.


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid