Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La Guàrdia civil i el govern espanyol prohibeixen les salves en honor als màrtirs del 1714

Segons ha informat Osona.com, la Delegació del Govern espanyol a Catalunya va comunicar divendres la prohibició que el proper diumenge a la tarda es disparin salves de trabuc en honor dels 120 patriotes catalans assassinats per l'exèrcit d'ocupació a la Gleva l'any 1714, en un acte organitzat per Òmnium Cultural del Voltreganès. 

L'organització d'aquest acte, prohibida a partir d'un informe de la Guàrdia Civil que considera que no és un "ningún festejo tradicional",  tenia prevista la participació de grups de trabucaires, Miquelets i altres representacions de soldats d'època. Les activitats programades també preveien una desfilada de soldats d'època i trabucaires, una processó de torxes i unes salves d'honor. Mitjans comarcals i de la cultura popular i tradicional ja han mostrat la seva resposta d'indignació per aquesta prohibició.

05/02/2011 08:29 Drets i Llibertats

La prohibició provinent de la mà de la Guàrdia Civil ha estat comunicada per la subdelegada del Govern espanyol a Catalunya, Montserrat García Llovera, i es fonamenta en un informe del cos militar espanyol que considera que l'acte de diumenge no és una festa tradicional catalana reconeguda.

Ò mnium Cultural ha reaccionat  i ha mostrat la seva protesta davant aquesta grotesca situació amb un comunicat de rebuig davant aquesta prohibició.

Òmnium Cultural considera que  "El sol fet que grups de cultura tradicional com els Miquelets i els Trabucaires, ja és de per sí una expressió cultural tradicional i hauria de garantir l’autorització pertinent. A més, els actes de commemoració, s’emmarquen entorn al Santuari de la Mare de Déu de La Gleva, on van ser assassinats 120 soldats austriacistes a traïció pels borbònics després d’haver-se rendit. Cal remarcar que la Festa Major de la Mare de Déu de la Gleva, està inventariada i avalada per l'Ajuntament de Les Masies de Voltregà (Osona) al voltant de la festivitat de les “marededéu trobades", quan el santuari de la Gleva celebra la Festa major. Es tracta, com el mateix nom indica, de tot un seguit d’activitats festives i, també, religioses que se celebren a tota la barriada propera al santuari i que pertany al municipi de les Masies de Voltregà. El santuari és un temple religiós que conté la imatge mariana que va ser batejada com a patrona de la Plana de Vic, la Mare de Déu de la Gleva."

FONT i enllaços: Osona.com

- Més info sobre l'acte de diumenge.
- Web de Miquelets de Catalunya.
- Nota de la prohibició als Miquelets.
- Nota de la prohibició als Trabucaires.

 

{youtube}cilFMR7q3qU{/youtube}

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid