Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP Pla de l'Estany posa en marxa una campanya per demanar la retirada dels símbols franquistes

 La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) del Pla de l’Estany ha anunciat la posada en marxa d’una campanya d’abast comarcal per demanar la retirada dels símbols franquistes. La formació denuncia que la capital, Banyoles, és la població amb més manifestacions feixistes de les comarques gironines i la quarta de tot Catalunya, amb un total de 204 símbols censats.

 

En aquest sentit impulsarà, coincidint amb les festes de Sant Martirià, una recollida de signatures per exigir la retirada del monòlit franquista del cementiri municipal de Banyoles, de la creu i la làpida mortuòria de Sant Miquel de Campmajor en honor als caiguts del franquisme i els dos centenars de plaques de carrer i d’habitatge que hi ha concentrades a Banyoles.

23/10/2010 15:39 Drets i Llibertats


“Perquè creiem que seguir honorant el règim feixista, amb el manteniment de 204 símbols franquistes censats al Pla de l’Estany, no és propi d’una societat plenament democràtica”. Aquest és el motiu pel qual la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) Pla de l’Estany ha decidit posar en marxa una campanya de denúncia per la “desproporcionada” i “inacceptable” presència de símbols franquistes al Pla de l’Estany, sobretot a Banyoles.
 
En aquest sentit, denuncien que Banyoles és el municipi gironí amb un nombre més alt de manifestacions franquistes i el quart de tot Catalunya, segons es desprèn del recent estudi realitzat pel Memorial Democràtic de la Generalitat. Això, per la formació, posa de manifest “la incapacitat i el desinterès dels successius governs de trencar amb el passat feixista”, de manera que “es fa evident el fracàs de la transició democràtica”, sostenen.

 “Una prova que la transició no es va realitzar amb garanties és la desmesurada presència de reminiscències franquistes al nostre entorn”, assenyala la CUP. En aquest sentit, l’organització ha decidit engegar un procés participatiu de rebuig als símbols franquistes amb una recollida de signatures que arrenca durant les Festes de Sant Martirià. Així, la barraca del Col·lectiu Independentista La Falç del Pla de l’Estany oferirà formularis perquè els veïns puguin signar per demanar la retirada dels símbols franquistes.
 
Segons la CUP, la campanya vol recollir “la voluntat dels ciutadans de la comarca d’acabar amb una època que tothom situa en en el passat però que encara no ha estat liquidada”. A més, la formació destaca que “un cop més ha hagut de ser l’Esquerra Independentista qui hagi d’iniciar aquest procés de denúncia”, tal com ha passat per exemple a Tortosa, on ha estat l’EI la que ha promogut una iniciativa popular en contra del monument més gran de Catalunya.“Creiem que la majoria de gent desconeix que Banyoles és la quarta ciutat de Catalunya i la primera de la demarcació de Girona amb més símbols franquistes”, explica la CUP Pla de l’Estany, que pretén donar a conèixer “aquesta injustícia” i que els ciutadans “s’oposin a mantenir intacte una època que tots volem superada”.

En aquesta línia, la CUP subscriu les declaracions del director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, el qual adverteix que “una democràcia no pot permetre que s’honorin els símbols feixistes en l’espai públic”. D’aquesta manera, la formació puntualitza que “estem pagant un espai municipal que està completament farcit de simbologia feixista impròpia del tarannà democràtic dels ciutadans de la comarca”.

La formació habilitarà un espai web dedicat a difondre totes les novetats de la campanya, així com un mapa amb tots els símbols franquistes.

Per a la posada en marxa i realització de la campanya la CUP ha comptat amb la col·laboració i assessorament del Cens de Simbologia Franquista de Catalunya, promogut pel Memorial Democràtic i el Departament de Medi Ambient i Habitatge, amb la col·laboració de les universitats catalanes.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid