Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Troben un manuscrit inèdit de l'esposa de Companys que explica l'empresonament del seu marit

L'Associació Memòria i Història de Manresa ha trobat a l'Institut Internacional d'Història Social d'Amsterdam un manuscrit redactat per Carme Ballester, la vídua del president Lluís Companys.

La carta narra la detenció del president de la Generalitat per part dels alemanys a la Baule, a la Bretanya; el seu empresonament, i com va conèixer la seva posterior execució. El document, d'un alt valor històric, ha restat inèdit fins ara i es va trobar al fons del dirigent berguedà de la CNT Josep Ester, que el va rebre de Ballester quan la va ajudar a preparar la documentació per reclamar la indemnització de les autoritats alemanyes a la vídua de Companys.

24/09/2010 21:54 Cultura

Els textos de Ballester narren amb detall la detenció de Companys i les vicissituds dels dies immediatament posteriors fins al moment en què, a través de la ràdio, s'assabenta de l'execució del seu marit. Després de la detenció de Companys a la Baule, va ser lliurat al règim franquista, que el va executar al Castell de Montjuïc el 15 d'octubre del 1940, ara fa 70 anys.

L'Associació Memòria i Història de Manresa també ha localitzat en aquest fons documents com una carta de Lluís Companys, una declaració jurada de Carme Ballester en què relata la trajectòria política del president de la Generalitat, un informe sobre la col·laboració de Ballester amb la resistència francesa, nombrosos documents sobre els tràmits que va fer per aconseguir la indemnització de les autoritats alemanyes, una carta de l'Ambaixada alemanya a Madrid i dos informes elaborats pel consolat alemany a Barcelona.

Manuscrit inèdit de Carme Ballester

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid