Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Es recupera la memòria de la lluitadora independentista Mait Carrasco (1943-1997)

L'historiador i membre de la CUP d'Arenys de Munt Agustí Barrera ha elaborat un article per recuperar la memòria de la lluitadora independentista Mait Carrasco i Pastor (Molins de Rei 1943-Barcelona 1997). Diverses persones que van ser pròximes a aquesta militant independentista del PSAN-p i IPC han contribuït també a la recuperació de la seva memòria, coincidint amb el 13è aniversari de la seva mort, als 54 anys. S'espera que més endavant es podrà elaborar una biografia més extensa d'aquesta i altres lluitadors independentistes desapareguts en els darrers anys. 

Mait Carrasco va ser correctora lingüística de l'Enciclopedia Catalana, Edicions 62 i va participar a la revisió del Diccionari Manual de la Llengua Catalana, de Pompeu Fabra. També realitzar treballs a l'entorn de l'obra literària de Mercè Rodoreda.

08/09/2010 14:33 Política
Mait Carrasco va militar activament a l'independentisme català, enquadrada al PSAN-p des de l'any 1974 i posteriorment a Independentistes del Països Catalans (IPC). A causa de la seva militància compromesa va patir la repressió policial de prop: el desembre de 1982 va ser detinguda junt a 23 militants independentistes a Esplugues de Llobregat, Reus, Manresa i València, als quals se'ls va aplicar  la "Llei Antiterrorista": Carrasco i altres independentistes va ser alliberats dies després d'unes detencions que el Mando Unico de la Lucha Antiterrorista (MULA) justificava acusant el nucli més actiu d'aquells anys d'estar  “presumptament implicats en activitats de l’organització Terra Lliure”.

 El desembre del 1982 torna a ésser detinguda, junt amb 4 militants més les germanes Eva i Blanca Serra, en Carles Castellanos i la Teresa Lecha, tots acusats de “apologia de la rebelión” per portar una pancarta amb el lema “Independència” en una manifestació contra la LOAPA.
 
L'article de memòria històrica d'Agustí Barrera enceta la recuperació d'una generació de militants independentistes que mereixen el nostre reconeixement col.lect¡u i el rescat de l'oblit i l'amnèsia. 
 
Justament aquest passat gener també ens va deixar l'històriador Pere Anguera, independentista de Reus que va ser detingut juntament amb la Mait Carrasco el desembre de 1982 a la ràtzia contra militants d'IPC i activistes de Terra Lliure.
 
 
 
 
 
Per saber-ne més:

Quan el passsat es fa present: Mait Carrasco i Pastor ( Molins de Rei 1943-Barcelona 1997)

Què va ser la LOAPA? Reptes de l'independentisme fa 28 anys

1982 La policia deté sis militants d'IPC pel lema "Independència" Tal dia com avui


 

 

 

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid