Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'ONU critica l'escalada racista i xenofoba francesa envers el poble gitano

18 experts de l'Organització de Nacions Unides (ONU) han criticat avui el govern de l'Estat francès per “discriminar” els gitanos en la seva política de persecució, expulsió i destrucció d'habitatbes nòmades on residien gitanos d'altres indrets d'Europa.

L'ONU ha instat l'executiu de Sarkozy a una política d'integració i respecte envers  la minoria ètnica més important del totals dels estats membres de la UE. L'ONU ha donat un toc d'atenció tot reclamant els drets i llibetats "per a tots" els ciutadans de la Unió Europea.

27/08/2010 18:43 Drets i Llibertats
El grup d'experts ha alertat que les repatriacions de persones d'ètnia gitana cap a Romania i Bulgària dels darrer dies, sota l'eufemisme de “retorns voluntaris”, s'han realitzat amb enganys i sense respectar les convencions jurídiques. 
 
Els experts de l'ONU reclametn “aturar les repatriacions col·lectives i buscar solucions per al col·lectiu gitano sota els principi d'igualtat”. Reclamen a l'Estat francès que garanteixi als gitanos l'accés a l'educació, la sanitat, l'habitatge i la resta de drets socials i polítics que mereix qualsevol ciutadà de la UE.  
 
En una part del comunicat d'aquest grup d'experts exposen que "El Comitè està preocupat per l'increment dels incidents de violència i la violència de naturalesa racista contra els gitanos en el territori de l'estat membre [Estat framcès]", fet que relaciona els actes violents esdevinguts en territori de l'Estat francès sota l'ampara del seu govern i el racisme que afavoreix la legislació creada amb el govern  Sarkozy.
 
Així i tot, cal matisar que els menbres del Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació Racial de les Nacions Unides (CERD) no han demanat al govern francès que freni les expulsions, sinó que intenti "evitar les repatriacions col·lectives i busqui solucions duradores per solucionar les qüestions relacionades amb els gitanos sobre la base de l'absolut respecte als seus drets humans".
 
La tasca de vigilància dels drets i llibertats dels ciutadans de la UE, però, serà en qualsevol cas molt lenta i poc eficaç, ja que l'encàrrec del CERD a l'Estat francès consisteix només en la presentació d'un informe sobre els progressos en l'aplicació de les esmentades recomanacions, mesura que no preveu cap mena de sanció o limitació que aturi les actuacions racistes del govern Sarkozy durant aquest any.
 
Recordem que el govern Sarkozy va decidir desmantellar els campaments gitanos del país arran els incidents causats per l'assassinat d'un jove d'aquest col·lectiu a mans de la policia. El president francès traslladà el debat a l'aspecte ètnic, passant per alt les males polítiques socials del seu govern i les bosses de pobresa que acumula l'Estat francès, que acumula greus contradiccions socials i desigualtats: una situació que genera el que Sarkozy va cal·lificar de "xusma" i "escòria" l'any 2005, quan era Ministre de l'Interior.

 En aquest sentit, assenyala que el president francès ha pretès donar la volta als esdeveniments, criminalitzant la pobresa i els immigrants, també el poble gitano (en moltes ocasions originari del territori "francès" des fa dècades o segles).

El govern francès ha portat a terme  seguint aquesta línia mesures populistes, com el brutal desallotjament d'immigrants de Costa de Marfil que van poder captar algunes càmeres.

 Des de diversos àmbits s'ha assenyalat amb preocupació el ressorgiment de postures racistes, des de responsabilitats institucionals, com en el cas del govern francès; però també en casos d'actuacions racistes que vulneren els drets i les llibertats de les persones amb mètodes violents. Exemples del ressorgiment del racisme i la xenofòbia són els casos d'Hongria, en què la comunitat gitana ha viscut episodis de persecució violenta per part de grups neonazis, que han assassinat ja diverses persones en atacs a poblats; també a la República Txeca es denuncià la esterilització forçada de dones gitanes als hospitals públics, un cas d'eugenesi racial que té com a Europa com antecedent les primeres mesures racials de l'Alemanya nazi.

 

 Per saber-ne més:  

Sarkozy expulsarà 700 gitanos aquest mes d'agost-Llibertat.cat

 La comunitat gitana de Perpinyà és mobilitza contra les mesures aprovades pel govern francès-Llibertat.cat

 PP Badalona: "No volem romanesos" -Llibertat.cat

El PP de Barcelona proposa cedir el padró a la policia espanyola i la CUP el titlla de "racista" -Llibertat.cat

La CUP de Badalona demana la destitució de Xavier García Albiol -Llibertat.cat

9 de novembre: Dia internacional contra el feixisme i el racisme. Concentració a València. -Llibertat.cat

Concentracions antiracistes a Cornellà de Llobregat i a València -Llibertat.cat

CIE: "O puges a l'avió avui o pujaràs demà amb tots els ossos del teu cos trencats"  -Llibertat.cat

Un jove segrestat a la presó d'immigrants se suïcida -Llibertat.cat

Vaga de fam al centre d'internament d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona --Llibertat.cat

Immigrants i independència  -Llibertat.cat

 
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid