Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El SEPC i Alerta Solidària posen de manifest el caràcter polític de la "investigació"

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Alerta Solidària han emès un comunicat en què expliquen la motivació policial i judicial per les quals l'Eudald Calvo ha estat detingut i processat. La "investigació" i els interrogatoris policials, així com la declaració al jutjats, tenen l'origen en les mobilitzacions convocades durant el passat curs al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) contra l'augment de les tarifes del transport públic, unes accions estudiantils emmarcades en la lluita contra el Pla Bolonya.  

L'atestat de la "investigació" es sostè en proves d'espionatge polític (fotografies o vídeos) que mostren l'Eudald cridant consignes reivindicatives amb un megàfon, proves de què es serveixen els Mossos per demostrar que l'Eudald hauria alterat "l'ordre públic". Es tracta de supòsits i de proves obtingudes mitjançant mètodes de control social i espionatge polític propis de la policia franquista.

25/08/2010 18:45 Drets i Llibertats

 A hores d'ara cap dels partits amb representació parlamentària s'ha manifestat per denunciar la violència de la càrrega d'ahir a Mataró per part dels Mossos d'Esquadra, així com tampoc han realitzat cap declaració sobre el caràcter polític d'aquesta investigació policial i de la detenció de l'Eudald. Tan sols la  CUP -Candidatura d'Unitat Popular- (juntament amb altres organitzacions i col.lectius de l'Esquerra Independentista) han condemnat tant la càrrega policial d'ahir com el conjunt d'aquesta persecució política contra l'Eudald Calvo.

 

 

Oberta una investigació judicial per les mobilitzacions del moviment estudiantil de l'Autònoma del curs passat

 
El Cos de Mossos d'Esquadra de l'Àrea Policial Bàsica de Cerdanyola del Vallès ha realitzat una investigació policial sobre diverses mobilitzacions convocades durant el passat curs al campus de Bellaterra de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Aquesta investigació va motivar ahir la detenció d'Eudald Calvo, estudiant i militant del SEPC a la UAB, quan es va personar a la comissaria de Mataró després d'un requeriment de la policia autonòmica al seu domicili personal d'Argentona. Aquest matí ha quedat en llibertat després de declarar als jutjats de la capital maresmenca que li han imposat delictes d'associació il·lícita, desordres públics i danys. Un cop fora del recinte judicial ha pogut constatar el suport de més d'un centenar de familiars i amics que han volgut rebre'l a la sortida.
 
L'expedient del cas detalla una exhaustiva investigació policial arran de vàries denúncies presentades per empreses (Vila Universitària, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Caixa Catalunya...) i alguns particulars on detallarien un seguit de greuges que els hauria ocasionat diferents accions protagonitzades per l'activisme estudiantil entre els mesos de desembre i maig d'aquest mateix any. La investigació fa referència a mobilitzacions relatives a la pujada de tarifes i la insuficiència de la xarxa de transport públic, les mesures d'austeritat i contenció pressupostària de la universitat o la divulgació de diversos casos repressius oberts contra estudiants. L'atestat es basa en diferents proves gràfiques que mostren l'Eudald cridant consignes reivindicatives amb un megàfon per sostenir que formaria part d'un escamot organitzat per alterar l'ordre públic i ocasionar danys en el patrimoni de tercers durant diverses vegades a la UAB. A més a més també hi figuren quatre persones més a les quals s'està mirant de localitzar per conèixer la seva situació. La tutela del cas passarà ara als jutjats de Cerdanyola del Vallès o l'Audiència Provincial de Barcelona depenent de la pena acumulada que s'associï als delictes imputats, tot i que no es descarta que en els propers dies es produeixin noves citacions.
 
L'Eudald Calvo és un destacat membre del moviment estudiantil de la UAB del qual n'ha estat cara pública en diverses ocasions. Aquest cas eleva a cinc les causes obertes contra ell pel seu activisme estudiantil, tot i que dues van acabar arxivades. A banda cal comptabilitzar l'expulsió acadèmica d'un curs que va patir arran de l'obertura d'un expedient acadèmic com un cas repressiu més per acabar amb el seu compromís amb la lluita amb l'ensenyament català, públic i popular. A l'emsems l'Eudald és alhora portaveu de l'organització juvenil independentista Maulets i partícep de les lluites populars del Maresme.
 
Davant de l'obertura d'aquest procés judicial, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i l'organització antirepressiva Alerta Solidària, volem deixar constància del següent:
  • Que les proves aportades al cas i el relat de l'acusació són un muntatge policíac que mitjançant la incriminació per associació il·lícita cerca atribuir a l'Eudald l'autoria d'uns delictes que en cap cas ha comès. Segons la versió de la policia l'Eudald empraria el megàfon sota la finalitat de dirigir i coordinar les accions.
  • Que la única responsabilitat de l'Eudald rau en la defensa d'unes reivindicacions polítiques a través de l'exercici dels drets d'expressió i manifestació. La investigació i el seu posterior encausament respon a una lògica de criminalitzar el moviment estudiantil i mitigar les seves protestes.
  • Que l'obertura de l'enèsima causa judicial contra l'Eudald apunta a la voluntat de policia i tribunals d'assenyalar-lo com a cap de turc de les mobilitzacions estudiantils i que alhora serveixi d'escarment per la resta de l'activisme universitari.
A més a més el SEPC i Alerta Solidària demanem:
  • L'arxivament de la causa oberta contra l'Eudald i les altres persones que puguin finalment ser encausades.
  • La realització d'una investigació interna per part del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació que depuri les responsabilitats d'aquest muntatge policíac que han elaborat agents de l'Àrea Policial Bàsica de Cerdanyola del Vallès.
  • El posicionament públic de la Universitat Autònoma de Barcelona per via de la seva rectora, la doctora Anna Ripoll, davant d'aquest cas de vulneració flagrant dels drets dels estudiants i de persecució policíaca a membres de la comunitat universitària.
Finalment el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i Alerta Solidària sol·licitem al conjunt de la comunitat educativa que estigui a l'expectativa del desenvolupament del cas i participar de les possibles convocatòries que es poguéssin succeir en cas de noves citacions judicials.
 
Alerta Solidària
Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans
Mataró, 25 d'agost de 2010
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid