Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Consell de Garanties avala la Llei de l'aranès, amb "advertències"

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) va avalar ahir la Llei de l'aranès que regula el foment, la defensa i la protecció de la llengua occitana perquè no contradiu ni la Constitució ni l'Estatut de la CAC. Així i tot, tal i com han informat alguns mitjans, en el dictamen de l'òrgan consultiu recomana la supressió del terme "preferent" (en els mateixos termes restrictius de la sentència del TC contra l'Estatut de Barcelona) en referir-se a l'ús que en faran les institucions araneses.
 
El dictament argumenta que, tot i que "el terme preferent no és contrari a la Constitució ni a l'Estatut únicament si s'interpreta com a mesura de normalització" de la llengua, i així recomana eliminar-lo per evitar "equívocs" que puguin portar a pensar que se li atorga un tractament "privilegiat" respecte d'altres llengües cooficials.

09/08/2010 12:39 Cultura

Aquest dictamen ha seguit la doctrina establerta per la sentència TC sobre l'Estatut en recomanar que se suprimeixi la paraula "preferent" de l'article de la llei que estableix que "l'aranès, com a llengua pròpia de l'Aran, és la llengua d'ús preferent de totes les institucions de l'Aran, especialment del Conselh Generau d'Aran, de l'Administració local i de les entitats que en depenen, dels mitjans de comunicació públics, de l'ensenyament i de la toponímia".

Per a saber-ne més:

Entitats culturals demanen que es canviï el nom de Llei de l'Aranès per Llei de l'Occità

L'aranès, única llengua oficial de la Vall d'Aran 

L’occità sobreviu en una situació d’extrema precarietat als mitjans

Mig centenar de persones assisteixen a una xerrada sobre Occitània a la UB

30.000 persones demanen l'oficialitat de l'occità a Carcassona 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid