Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Associació il·lícita? O més aviat persecució independentista?

Malgrat el motiu oficial de la detenció de l'Eudald Calvo, totes les organitzacions de l'Esquerra Independentista no dubten gens a l'hora d'afirmar que se l'ha detingut per la seva intensa militància al si d'organitzacions com Maulets, SEPC i al capdavant del moviment estudiantil en lluita contra Bolonya.

El delicte més greu que s'imputa a Calvo és el d'associació il·lícita, pel qual es requereix que tres o més persones cometin delictes de forma continuada. Per acusar l'Eudald de moment els Mossos es basen únicament en una fotografia on apareix amb un megàfon durant una protesta a l'estació de ferrocarrils de la UAB per denunciar l'elevat preu del transport públic.

25/08/2010 12:04

Cronologia dels fets

dsc01119Un grup d’estudiants de la UAB va denunciar l’increment desmesurat de les tarifes del transport públic mitjançant una acció agitativa a l’estació dels Ferrocarrils de la UAB. Durant el transcurs de l’esdeveniment reivindicatiu -que va consistir en la realització de pintades-, una parella de membres de seguretat privada van increpar els activistes i estudiants que hi participaven. Poc després s’hi ha personat una parella de policies de paisà dels Mossos d’Esquadra, que vigilen el Campus de Bellaterra malgrat no disposar de cap mena de permís del rectorat.
 
Els dos agents es van encarar amb els activistes amb la intenció d’emportar-se’n alguns detinguts. Aleshores Eudald Calvo, un dels estudiants que mostraven suport a l’acció reivindicativa, va ser avisat i es va acostar al lloc per dialogar amb els Mossos01092008_0011 per tal que cessessin les seves pretensions. No obstant això, la parella d’agents va reduir i detenir Calvo. Va ser portat a la comissaria de Cerdanyola, on s'hi van concentrar una trentena de persones per exigir el seu alliberament, i a les onze de la nit sortia en llibertat amb els càrrecs de desobediència greu i atemptat a l'autoritat.
 
El 3 de febrer el SEPC i Alerta Solidària van fer una roda de premsa a la UAB per denuncia els fets. Allà es va posar de manifest que feia dècades que cap estudiant era detingut dins del recinte de la UAB. A més, van denunciar el caràcter polític de la detenció pel fet que ambdós policies són coneguts per la seva presència constant a l'Autònoma i pel fet que l'Eudald és una persona destacada del moviment estudiantil. 
 
Alerta Solidària recorda que la intervenció dels Mossos d'Esquadra al recinte universitari ha d'estar motivada per ordre judicial, requeriment de la rectora o un delicte greu, casos que no es van produir el dia de la detenció. L'organització antirepressiva es va mostrar preocupada per la presència constant de policies de paisà als recintes universitaris sense causa justificant, ja que estima que es dediquen a realitzar tasques de seguiment i control amb la finalitat d'elaborar informes sobre els estudiants que es mobilitzen. El rectorat de la UAB no va emetre cap tipus de resposta malgrat les reiterades peticions.
 
dsc01029
  01092008_0031
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Destacada militància
 
parlamenteudaldEudald Calvo s'ha destacat des de sempre per la seva intensa activitat militant al capdavant de l'organització juvenil Maulets i del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), així com del moviment estudiantil en lluita contra Bolonya -lluita marcada per la vaga de fam de 31 dies de Tomàs Sayes- durant la seva etapa d'estudiant a la UAB. Això li va valer ser un dels expulsats de la UAB per formar part d'una de les revoltes estudiantils més intenses que ha viscut el nostre país en els darrers temps. Quatre persones, entre elles Calvo, van ser expulsades durant un any, mentre que un altre estudiant va ser expulsat durant dos anys i un altre durant tres. Tal com explicava Calvo l'any passat al seu bloc, "ens han convertit en caps de turc d'un conflicte que ve de lluny (de l'OMC), però no pretenem fer pena a ningú, convidem a tots els estaments de la Universitat Pública a sortir al carrer per lluitar contra la privatització de les universitats i l'elitització de l'ensenyament superior i també a lluitar en contra les expulsions".
 
Calvo va donar suport a tot tipus de protestes que provinguessin del moviment estudiantil rebel, com l'acció reivindicativa contra el preu del transport públic dut a terme a la UAB el mes de febrer. I és que a principis d'any, coincidint amb l'apujada de les tarifes, l'Esquerra Independentista es va mobilitzar intensament per condemnar l'encariment, en considerar que contribueixen a oprimir encara més les classes populars. Les protestes en contra del transport elitista i l'encariment dels preus han estat constants durant aquest any 2010.
 
Persecució independentista
 
llibertatdexpressioTot això, i atès que Calvo és una persona destacada en el món de l'independentisme combatiu, ha portat l'Esquerra Independentista a afirmar que la seva detenció és política. Alerta Solidària, Maulets i el SEPC han fet públic un manifest conjunt titulat "Prou persecució a l'independentisme: Eudald llibertat!" en el qual posen de manifest com la maquinària repressiva de l'Estat carrega contra els militants més actius. En aquest sentit, asseguren que els Mossos d’Esquadra "estan al servei de l’Estat espanyol, per perseguir independentistes, i alhora per reprimir lluites populars, posant-se al servei d’uns pocs per afavorir les privatitzacions i fustigar als i a les treballadores catalanes".
 
D'altres organitzacionsauras posen l'accent en el component ideològic de la persecució, com l'MDT, que remarca que l'acusació d'associació il·lícita "recorda les que feia la tristament coneguda Brigada Político-social franquista, la qual sembla que els Mossos volen emular i fins i tot superar". L'MDT recorda que "fa anys que l’anomenada Brigada d’Informació d’aquest cos policial al servei de l’ocupació espanyola s’acarnissa amb el nostre moviment mitjançant detencions, agressions físiques (la darrera ahir mateix a Mataró), escorcolls il·legals, seguiments  i control fotogràfic i videogràfic dels nostres actes, amb un zel que curiosament no veiem quan es tracta de l’extrema dreta", denuncia.  
 
Els Mossos també reconeixen que és una persecució independentista 
 
Tot i que de cara a la galeria els Mossos d'Esquadra maldin per separar el motiu de la detenció de la ideologia d'Eudald Calvo, sembla ser que la realitat parla per si mateixa. I de fet alguns mossos hi ajuden, com els de la comissaria de Mataró on el jove ha passat la nit. Segons han explicat a Llibertat.cat fonts properes a Calvo, aquest dimecres a les sis del matí un mosso d'esquadra ha anat a despertar Calvo als calabossos al crit de "Arriba España". Potseriorment, li ha estat fent la guitza durant hores amb cantarelles espanyolistes i li posava el "Cara al Sol" amb el mòbil. Això demostra que la ideologia de Calvo no deu ser tan gratuïta.
 
 
Ressò informatiu de la detenció
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Seguiment a Llibertat.cat:
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid