Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Més de 700 persones participen a la VII edició de la Nit d'Escola Valenciana

Ahir a la vesprada al paranimf de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), més de 700 persones van participat a la VII nit de l'Escola Valencia, que va coincidir amb la celebració del 25è aniversari de l'entitat.

Vint-i-cinc anys de Trobades d'Escola en valencià (vídeo de Vilaweb).

21/02/2010 11:37 Llengua

L'acte ha consistit en un espectacle especial de Xarxa Teatre, el lliurament dels guardons a l'ús social del català i la presentació de les activitats  d'enguany d'Escola Valenciana.
 
En l'edició d'enguany els premiats han estat Obrint Pas, Isabel Ríos i el Betlem de la Pigà. La banda de música ha rebut el guardó a l'ús social, mentres que a Isabel Ríos, professora de l'UJI, se li ha reconegut la faena de formació de professors en la didàctica de la llengua i de la literatura. Finalment, el premi extraordinari l'ha arreplegat el Betlem de la Pigà, que mobilitza 250 persones lligades als grups de danses, dolçainers i associacions culturals de la ciutat de Castelló.
 
La Nit d'Escola Valenciana ha servit per a posar el punt i final a la campanya «Un euro, favor de solidaritat», que ha permés recollir 44.000 euros gràcies a les aportacions dels alumnes, quantitat que es destinarà a Haití. Durant l'acte, Xarxa Teatre ha representat Tombatossals, adaptada al 25 aniversari de les Trobades. Els personatges de Tombatossals en aquesta adaptació tenen l'objectiu de normalitzar el valencià. El lema de les Trobades d'enguany, «Tu tens la clau», ha estat el fil conductor de la representació de Xarxa Teatre.

En els discurs de Diego Gómez, el president d'Escola Valenciana ha avançat que l'entitat unirà forces amb altres col·lectius d'arreu de l'estat per aconseguir una llei estatal que garantisca els drets lingüístics dels ciutadans que s'expressen en les llengües oficials diferents del castellà. Gómez també ha recordat el naixement de l'entitat, amb la primera Trobada que va tindre lloc el 20 d'abril de 1986 a Benifaió (a la Ribera Alta) i la Xara (la Marina Alta). En aquelles festes per la llengua van participar 4.000 persones, en un moment en què 10.601 alumnes formaven part dels programes d'ensenyament en valencià. En l'edició de l'any passat, més de 200.000 persones van participar en les Trobades d'arreu de les comarques, a la vegada que vora el 30% dels alumnes d'Infantil i Primària, més de 210.000 xiquets, estudien en valencià.

L'entitat també ha donat a conéixer els objectius que Escola Valenciana s'ha plantejat en els propers anys. En aquest sentit, es pretén mantindre l'assistència a les Trobades i actualitzar les activitats que s'hi realitzen. La Gira, el festival itinerant de música en valencià que va superar els 25.000 assistents l'any passat, vol obrir un itinerari per internacionalitzar els grups valencians. El Voluntariat pel Valencià, que posa en contacte persones que s'expressen en valencià amb altres ciutadans que desitgen aprendre a parlar en la nostra llengua, pretén acabar 2010 amb més de 5.000 parelles lingüístiques. Pel que fa a l'ensenyament públic, al mateix temps que s'augmenta el nombre de programes en què les classes s'imparteixen en valencià i es lluita per la catalogació lingüística dels professors, l'associació vol aconseguir organitzar plataformes a l'hora de preparar mobilitzacions contra la política educativa del Consell.

Font: Pàgina 26

Per saber-ne més:

VII Nit d'Escola Valenciana al Paranimf de la UJI amb un espectacle de Xarxa Teatre. Llibertat.cat

 

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid