Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'historiador i independentista Pere Anguera ha mort als 56 anys

L'historiador i professor de Reus, i catedràtic de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona, Pere Anguera (1953), va morir ahir als 56 anys a causa d'una llarga malaltia. Reconegut independentista, va militar al PSAN i va ser un dels represaliats acusats de formar part de Terra Lliure i detingut el desembre de 1981. Anguera ha estat un historiador especialitzat en l'estudi del segle XIX català i, en concret, en el carlisme i els orígens del catalanisme. Ahir a la tarda es va instal·lar a l'ajuntament de Reus la capella ardent d'Anguera; a darrera hora de la tarda més d'un centenar de persones hi havien passat per acomiadar-se'n. Recentment el consistori de Reus li havia concedit la Medalla de la Ciutat per la seva tasca acadèmica i la seva contribució al coneixement i la divulgació de la història contemporània catalana. Anguera també va participar activament a les trobades sobre història de l'independentisme català i als actes del Centenari de l'estelada.

05/01/2010 20:30 Cultura

La seva mort  s'ha fet sentir especialment a la seva ciutat natal, on va tenir un paper clau de dinamitzador cultural des del Centre de Lectura de Reus, del qual havia estat un impulsor destacat. Una altra de les aportacions cabdals d'Anguera va consistir a donar rellevància científic des del món acadèmic a la història local de Reus, fet que el va portar a organitzar el III Congrés d'Història Local el 1995 i a dirigir els Plecs d'història local de L'Avenç entre el 1997 i el 2000.

Anguera (Reus, 1953) va escriure molts estudis històrics relacionats amb Reus, amb la seva comarca o sobre carlisme i el segle XIX, com ara La burgesia reformista. Reus en els fets de 1868 (1980); Els malcontents del corregiment de Tarragona (1993), o El General Prim: biografia d'un conspirador (2003).

 Just el passat desembre es va acordar en ple municipal de Reus que la nova biblioteca que es construirà a Mas Iglèsias porti el seu nom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Per saber-ne més:

La història perd Pere Anguera (Avui)

Pere Anguera (Bloc del David Figueres)

Pere Anguera, en la memòria (Bloc d'en Jaume Renyer)

tl_1981

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid