Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
13D: 65 pàgines de ressò internacional

Un ampli informe de 65 pàgines recull els articles que han estat publiats a la premsa internacional sobre les consultes independentistes de diumenge passat.

L'informe ha estat elaborat per Osona Decideix, que destaca l’enorme ressò internacional que els referèndums han generat arreu del món. La plataforma ha volgut fer, a més, una anàlisi objectiva i provisional del fenomen, a través d’unes conclusions preliminars que s’ofereixen a continuació.

Descarrega't el dossier a l'interior.

17/12/2009 14:49 Política


Conclusions preliminars d'Osona Decideix

Enorme ressò. Mai, des dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, s’havia parlat tant de Catalunya arreu del món. I mai, en termes absoluts, s’havia parlat tant de la independència de Catalunya. En aquest sentit, purament quantitatiu, els referèndums han assolit un èxit sense pal·liatius. Informacions contrastades. Quant a la qualitat de la informació, val a dir que s’ha aconseguit un altre èxit remarcable: molts periodistes s’han desplaçat sobre el terreny –especialment a Osona- i han verificat fonts en directe. No sempre és la tònica habitual amb els corresponsals, fins i tot amb els que estan radicats a Madrid.

Lideren els grans mitjans europeus. La cobertura potser ha estat menor en el cas dels mitjans americans i asiàtics, que sovint han begut d’agències. Pel que fa a la cobertura europea, però, tots els grans diaris, ràdios i TVs han seguit el tema directament, i han ofert sovint titulars en portada.

Resultats menors. Així com la informació prèvia és amplíssima i altament positiva, les notícies posteriors al 13D són menys abundants, basades en agències i de signe irregular. Des de les lleument elogioses (Le Monde, BBC, AFP, Financial Times) fins a les que desmereixen del tot la baixa participació (Libération, DPA, Reuters).

La nacionalitat influeix poc. No es detecten tendències positives o negatives dels mitjans segons la nacionalitat; hi ha de tot entre els francòfons, com també entre anglòfons, etc. Sembla que les valoracions depenen més de l’actitud del periodista: els que han trepitjat el terreny solen ser molt més favorables. Per grau d’atenció i volum de notícies, la premsa francesa destaca en primer lloc, seguit de la britànica, la italiana i l’alemanya.

L’Estatut en l’origen. La majoria de mitjans assenyalen les frustracions a l’entorn de l’Estatut com l’arrel del moviment independentista o, si més no, com a motor de les consultes. Les dilacions i el temor als retalls del TC sol ser vist com el detonant concret de la iniciativa.
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid