Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El 13-D al Berguedà, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

Al Berguedà la consulta per la independència es farà a cinc municipis: Berga, Castellar del Riu, Gironella, Olvan i Puig-reig.

El municipi d'Avià també s'hi podria sumar properament ja que avui s'ha sabut que CiU presentarà una moció per ser debatuda al proper ple de l'Ajuntament. També la Pobla de Lillet i Casserres estan treballant en aquest sentit, mentre que Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya, tot i haver aprovat la moció continua cercant una entitat externa per poder realitzar-la ja que tots els habitants estan involucrats en tasques municipals i per tant, no poden organitzar la consulta. Una entitat ecologista, el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà, ja va mostrar el seu interès per fer-se'n càrrec.

20/11/2009 00:30 Política

 

Berga

bergalogoBerga va ser el primer municipi després d'Arenys de Munt a aprovar la moció per  poder realitzar la consulta. La moció va ser presentada per la CUP i portarà Berga a ser l'única capital de comarca en que la pregunta parlarà explícitament de Països Catalans i no limitarà el marc a la Unió Europea.  La pregunta diu així: És vostè partidari que els Països catalans es constitueixin en un estat lliure, independent i democràtic?

La consulta l'organitza l'entitat creada per l'ocasió: Berga Decideix que el dissabte passat va portar a terme un multitudinari acte en que es van recollir més de 1400 euros. La campanya d'informació i difusió va fer que molts berguedans i berguedanes s'acostessin a conèixer de primera mà com treballa l'entitat i a oferir col·laboració en la seva realització. A més del finançament inicial amb què ja compta Berga decideix, l'entitat vol destacar l'interès que van mostrar diversos col·lectius d’immigrants durant la recollida de diners, molts d'ells van saber aquell dia que tenen el mateix dret que la resta de ciutadans a participar a la consulta i, majoritàriament, la notícia va ser acollida amb satisfacció. L'acte també va servir per trencar el gel amb el sector  ciutadà més escèptic amb les qüestions relacionades amb l'independentisme, a mé es va posar de manifest la normalitat des del punt de vista del seu caràcter democràtic.

Berga decideix està mantenint un treball ininterromput des que es va constituir. De les diverses tasques que s'estan portant a terme, destaquen les gestions per tal de tenir un assessorament legal a l'hora de celebrar la consulta sobre la independència. També s'estan examinant els sistemes de recompte i de vots i el funcionament d’una urna mòbil en què s'hi pugui dipositar la papereta de forma anticipada. 

 

Cartell de l'acte de presentació Avui divendres, a dos quarts de nou del vespre, l'entitat es presenta públicament amb un acte que comptarà amb la presencia de l'alcalde de Berga, Juli Gendrau; el regidor de la CUP d’Arenys de Munt, Josep Ximenis; el portaveu de Berga decideix i membre de la CUP de Berga Martí Ballús; Paul Salas, colombià guanyador del premi Òmnium Cultural 2009; la membre de Berga decideix i presidenta de l’Associació Tagast, Ramona Bruch; i el president de Berga decideix, Màrius Avellaneda.
 
El portaveu Martí Ballús repassarà els avenços fets per l'entitat des que va començar a treballar i en quin punt es troba l'organització del referèndum; mentre que Màrius Avellaneda explicarà el perquè del naixement de Berga decideix i l'esperit amb què s’impulsa la consulta. 

  

 

Moció presentada per la CUP:

El proper diumenge 13 de setembre es realitzarà a la vila d'Arenys de Munt (el Maresme) una consulta popular sobre la voluntat ciutadana que el poble català es constitueixi en un estat independent. Aquesta iniciativa ciutadana comptava, al principi, amb el suport del consistori arenyenc i de la majoria de grups polítics. Diversos partits encapçalats per la Falange Española de las JONS s'han mostrat contraris a la celebració d'atorgar veu al poble d'Arenys de Munt i finalment la fiscalia de l'Estat ha prohibit que l'Ajuntament d'Arenys col·labori en aquesta expressió de democràcia.

Immediatament, responent a aquesta agressió directa als drets fonamentals de les persones i els pobles, que és expressar l'opinió, diversos municipis del país (Seròs, Argentona, Sant Pere de Torelló, Figueres...) ja han decidit convocar consultes populars en la mateixa direcció, com a defensa descarada de la democràcia que queda en entredit amb aquesta mena de sentències.

Considerem que en aquests moments d'agressió als drets democràtics cal una resposta valenta i que el silenci i la desinhibició només aconseguirà donar força a les veus que pretenen acotar el dret fonamental d'opinar.
 
Es per això que l'Ajuntament de Berga acorda:

1 - Trametre una comunicació a l'Ajuntament d'Arenys de Munt per a donar-li suport en aquests moments en què l'exercici delegat de la voluntat popular ha quedat qüestionat.
 
2 - Convocar una consulta popular abans de finals de 2009 amb la següent pregunta:
 “Esteu d'acord que els Països Catalans es constitueixin en un estat lliure,  independent i democràtic?” 
   
3 - Disposar tota la infraestructura necessària per a la realització d'aquesta consulta popular. 

 

Fotografia de l'acte, 1euro per la consulta, a la Plç St. Joan

 
Berga realitzarà una consulta popular sobre la independència nacional  CUP Berga

 

 

Castellar del Riu

Al municipi del Pi de les Tres Branques, Castellar del Riu, l'Ajuntament  va aprovar una sol·licitud per tal de tirar endavant una consulta, però en aquesta localitat no hi ha entitats que se'n puguin fer càrrec. Tenint en compte aquest escenari, l’entitat Berga Decideix ha decidit assumir-ne les tasques d'organització.

 
 
 

Gironella

En el cas de Gironella van ser els regidors de l’equip de govern, d'ERC i CiU, els que van votar a favor de la moció, mentre que els regidors a l'oposició, del PSC, van votar-hi en contra. A dia d'avui encara no s'han fet públiques quines entitats hi ha interessades a convocar la consulta. Es tracta d'un procés que, segons l'alcalde, Ramon Costa, s'engega ara.

De moment, però, no han rebut cap petició per part d'entitats i tampoc està clara quina serà la data, tot i que el més probable és que sigui la mateixa en què se celebraran les consultes dels altres municipis de la comarca, és a dir, el 13 de desembre.

 

 

Olvan

El Ple municipal va aprovar la moció per realitzar la consulta popular presentada per CiU i ERC a petició de l'Ateneu Popular Olvanès i de l'Associació Cultural i Esportiva de Cal Rosal.

Després de debatre durant mitja hora el redactat de la moció es va procedir a votar-la tal i com s'havia presentat. El resultat d'aquesta votació va ser de: 3 vots a favor (CiU i ERC) 3 abstencions (PSC) i 1 en contra de l'alcaldessa (PSC) que es va quedar sola en el seu rebuig enmig del buit dels seus companys de partit.
 

Properament es farà publica l'entitat que durà a terme la consulta.

Correu de contacte: decideixolvan@gmail.com

 

  

Puig-Reig

 Puig-Reig Decideix

Puig-Reig Decideix - Facebook

Vídeos d'opinions del poble

El passat 24 de setembre, va tenir lloc el ple municipal de l'Ajuntament de Puig-reig, on amb 7 vots a favor, 1 abstenció, 1 vot en contra i 2 absències es va aprovar donar suport a la consulta per la independència. Tal i com havien fet els  municipis d’Arenys de Munt i Berga.

Puig-Reig Decideix realitza reunions ordinàries cada divendres a les 9 del vespre a Sala d'actes Dr. Llaverias.

 

El 13-D al Maresme, la consulta popular per la Independència comarca a comarca

Llistat dels més de 100 municipis que faran la consulta independentista el 13 de desembre
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid