Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Parlament rep als representants dels Diables i Bruixes de Catalunya Nord

Fa uns dies havien demanat asil polític al sud de l'Albera per la falta d'interès de l'estat francès per les tradicions catalanes', en relació a la normativa europea pel que fa a la cultura del foc, en una carta que podeu baixar i llegir en PDF.

El president, Ernest Benach, va rebre ahir al migdia en audiència diversos representants de colles de diables i bruixes del Riberal, preocupats perquè França no elabora la transposició a la normativa europea que regula l'ús de material pirotècnic, un fet que, segons que afirmen, "compromet el futur de les tradicions catalanes lligades al món del foc" a la Catalunya del Nord.

03/10/2009 13:25 Cultura

Per aquest motiu l'associació Aire Nou de Bao, que integra les colles de diables i bruixes del Riberal, ha enviat una carta al govern català i al president del Parlament en què demanen "asil polític" per a les seves bèsties de foc si el 4 de gener, quan entri en vigor la normativa europea, el govern francès no ha presentat la seva pròpia regulació. Segons Hervé Pi, secretari de l'associació, fins ara "el govern francès s'ha mostrat sord" a les demandes de les colles per conservar aquest patrimoni immaterial. També ha explicat que durant l'audiència han sol·licitat a Benach que "demani a l'estat francès que presenti la seva normativa reguladora de les festes de foc, i que ho faci en el mateix sentit que ho ha fet Catalunya amb l'Estat espanyol".

L'associació ha rebut fins ara el suport del Consell General de la Catalunya del Nord, de setze municipis més, de la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, que agrupa colles de la Catalunya del Nord, les Illes i el Principat, i de l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. A més de Pi, a l'audiència hi han assistit el cap de foc de la colla del Riberal, Joan Morill, el president de d'Aire Nou de Bao, Albert Solé, el president de la Federació de Diables i Dimonis, Pep Enric Martí, i la secretària de l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, Eva Sánchez.

 

Per saber-ne més:

 Que no juguin amb foc El Davantal

Manifestació per la cultura pirotècnica a Perpinyà i Baó Llibertat.cat

Vila de Capellades-CUP presenta una moció per la cultura popular amb ús de materials pirotècnics Llibertat.cat

L'OCB constata a Brussel·les que la continuïtat dels Correfocs no està assegurada Llibertat.cat

Més de 10.000 persones es manifesten a Berga en suport a la cultura popular i tradicional Llibertat.cat

 "La Ventafocs" nova associació cultural de l'Eliana dóna suport als actes de la Federació Llibertat.cat

Unanimitat en la defensa de la cultura catalana vinculada al foc a Mataró Llibertat.cat

 Les colles de dimonis de Mallorca es mobilitzen contra la nova directiva europea

 La Unió Europea amenaça les tradicions catalanes Documentació

 Els diables del Riberal de Catalunya Nord celebraran enguany el seu desè aniversari Llibertat.cat

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid