Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
30.000 persones demanen l'oficialitat de l'occità a Carcassona

Prop de 30.000 persones s'han manifestat avui pels carrers de Carcassona per demanar l'oficialitat de l'occità. Sota el lema "Anem Òc!", la marxa ha aplegat manifestants d'arreu del territori de parla occitana que han reivindicat més reconeixement per la llengua. D'aquesta manera, la protesta ha aconseguit mobilitzar més del doble de persones que la vegada passada a Carcassona, l'any 2005, quan es van manifestar 10.000 persones, tal com informa el diari l'Indépendant. Convocada per l'institut d'Estudis Occitans, Felibrege, FELCO, Calandreta i Òc-Bi, la crida es fa per demanar que l'occità sigui present als mitjans de comunicació, al món de l'edició i la cultura, a l'ensenyament i a la vida pública, com seria la toponímia, per exemple. A la ciutat de Carcassona s'hi han fet tot d'activitats, com ara un mercat de productes típics d'Occitància i un festival de música a càrrec de Joan-Fancès Tisnèr, Claudi Martí, Eric Fraj i Lo Pagalhós. Descarrega't el manifest.

24/10/2009 18:55 Drets i Llibertats

La manifestació, que s'ha desenvolupament sempre amb un ambient festiu, ha acabat amb un parlament de l'agrupació d'associacions occitanes Anem Òc. Al llarg de la marxa, s'han lluït banderoles amb els lemes "Occitan lenga oficiala", "libertat per la lenga, per el pais!", "l'occitan a l'escola", etc., així com banderes d'Occitània. La manifestació ha aplegat persones vingudes d'una trentena de departaments de la meitat sud de l'Estat francès, del Piemont italià i de la Val d'Aran.

Els organitzadors demanen el reconeixement d'un estatut legal de les llengües regionals, la creació d'una televisió i d'una ràdio de servei públic en llengua occitana i la instauració d'una "política lingüística ambiciosa" permetent sobretot desenvolupar l'ensenyament de l'occità.

Dues precedents manifestacions similars havien reunit 10.000 persones l'octubre de 2005, ja a Carcassona, i 20.000 persones el març de 2007 a Béziers.
 
Per saber-ne més
 
Seguiment de la manifestació - L'Indépendant 
 
 
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid