Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP demana "pau i tranquil·litat" de cara a la consulta de diumenge

En una roda de premsa conjunta duta a terme avui, el membre de la Comissió organitzadora de la Consulta i membres de la CUP, Xavier Mitjà, s'ha adreçat als joves independentistes que volen participar a l'acte que hi vagin amb "pau i tranquil·litat". "Ni crits, ni consignes, ni mítings, ni actes de partit", ha destacat. L'exconseller de Justícia del Govern Agustí Bassols, que també hi ha participat, ha valorat pèssimament les darreres decisions judicials. Paral·leament, l'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, no s'ha estat d'afirmar que  el seu municipi "serà el dia 13 la capital de Catalunya", el dia en què es portarà a terme la consulta independentista en aquesta població.

10/09/2009 16:40 Política


Xavier Mitjà ha estat molt contundent quan ha reclamat als joves independentistes que vagin a Arenys de Munt de forma pacífica. "No han de venir a defensar res, qui vulgui venir a Arenys de Munt que vingui amb pau i tranquil·litat respectant l'únic acte polític que és una consulta", ha assenyalat. "Respectem el silenci i reflexió del dia de les eleccions", ha indicat.

Mitjà també ha destacat que amb aquesta consulta hi ha hagut un esperit unitari. "Aquesta és una línia nova que s'ha obert a Arenys de Munt i que també ens complauria que aquesta unitat en les forces d'àmbit nacional fos possible en altres municipis i es trenquessin segons quines aliances contra natura", ha assenyalat.

A la roda de premsa s'han anunciat les persones que formaran part de la Comissió Avaluadora de la Consulta que són la portaveu adjunta de CiU al Senat, Montserrat Candini, el diputat d'ERC al Parlament europeu, Oriol Junqueras, el diputat d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, el parlamentari d'ERC Uriel Bertran, l'exvocal del CGPJ i president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, Alfons López-Tena, el jutge de pau d'Arenys de Munt, Antoni Marpons, la professora Titular de Teoria Econòmica a la Universitat de Barcelona Elizenda Paluzié, i l'exmembre d'ERC Jaume Renyer. Aquesta comissió estarà presidida per l'exconseller Bassols.

Durant la seva intervenció, Móra ha destacat que Arenys de Munt està al centre de les mirades de tot el país. L'alcalde d'Arenys de Munt ha lamentat que "el marc legal actual doni protecció a grups que només volen aigualir la festa". "Els parlamentaris han de fer unes lleis, modificar-les perquè en aquesta Catalunya lliure que volem tots no hi hagi els mateixos defectes i vicis en els àmbits que ara ens toca viure", ha declarat. "Tirem endavant la consulta que no és vinculant, però no deixa de tenir molt de valor", ha afegit. "Segons el que passi el diumenge molta gent s'animarà i hi haurà aquest efecte dominó", ha dit.

Móra ha convidat a tots els "demòcrates pacífics que creuen en una Catalunya lliure que ha de ser i ho serà segur". "Esperem que en un futur la Generalitat faci un referèndum vinculant a Catalunya i que el poble català decidir el seu futur democràticament", ha afegit. Així mateix, ha apuntat que "ja s'ha obtingut l'èxit sigui quin sigui el resultat" del referèndum.

Ha explicat que el dispostiu d'Interior serà el mateix de fa tres setmanes. "És un dispositiu eficaç que fa un efecte gàbia que immobilitza la concentració i crea uns espais on no hi haurà mobilitat ni circulació", ha dit. "Tenim una plena confiança amb els professionals", ha explicat Móra. També ha dit que els companys de la CUP han cregut que s'han de portar més de 50 ciutadans que contribuiran al servei d'ordre.

L'exconseller Bassols ha valorat "pèssimament" les darreres decisions judicials i ha manifestat que "és una demostració més del funcionament defectuós de la justícia". Bassols ha ressaltat que el problema comença en el Tribunal Constitucional. "Els jutges que facin la seva feina i sabem que avui no comptem amb una judicatura suficientment preparada, però ens queda l'esperança d'una Catalunya lliure una jurisdicció adequada", ha afirmat.

Per la seva part, Uriel Bertran, d'ERC, ha dit que el poble de Catalunya "estarà molt atent al resultat del referèndum". "En la mesura que sigui reeixit portarà a altres pobles a fer aquest referèndum i donarà un arguments potents i importants a tota la classe política perquè el debat no es perllongui durant més temps al Parlament", ha remarcat. "Aquesta realitat segur que serà vinculant", ha indicat. De fet, ha manifestat que "si la consulta va bé el poble de Catalunya prendrà consciència de la possibilitat d'organitzar un referèndum".

López Tena ha lamentat que "la manca de reacció a Espanya i dels demòcrates espanyols front a l'auto judicial d'aquests dies". "Una jutgessa impedeix l'ús d'una instal·lació municipal per fer una activitat legal i ningú ho ha impugnat", ha assenyalat. "Aquesta subordinació del dret de fer servir els elements públics en funció de que el govern espanyol li agradi o no el que va a fer-se és una limitació dels drets constitucionals de llibertat d'expressió i de manifestació", ha afegit. López Tena ha criticat que "aquesta prohibició no té precedents en els 30 anys de democràcia a l'estat espanyol". "Els espanyols volen la llibertat i la democràcia només per a ells i no per als catalans", ha manifestat.

Votar a partir dels 16 anys

El dia de la consulta es posaran en una sala quatre meses on els ciutadans hi podran votar. El dret de vot es pot fer a partir dels 16 anys i no cal tenir la nacionalitat de l'Estat espanyol, només caldrà estar empadronat a Arenys de Munt. "S'acreditarà sobre la base de la presentació per part dels votants dels seus documents, el DNI, el passaport, el carnet de conduir, el carnet nacional del poble català, la targeta de residència", ha dit. "El sistema informàtic està basat en que només es podrà votar una vegada sobre la base que només es pot votar en un número determinat de DNI o el número de residència", ha explicat López Tena. Mitjà ha dit que encara s'està estudiant la qüestió del local on s'ha de portar a terme la consulta.

Precisament ahir es va saber que la sala que havia d'allotjar la consulta independentista d'Arenys acollirà diumenge una campanya de donació de sang.
L'alcalde del municipi, Carles Mora, va rebre la petició del Banc de Sang i Teixits perquè el pròxim diumenge es pugui realitzar una campanya de donació de sang a la Sala Municipal, l'espai que inicialment havia d'acollir la consulta independentista. Aquest dimecres una sentència va prohibir el suport institucional de l'Ajuntament a la consulta i, per tant, el govern municipal acordarà aquest dijous cedir l'espai al Banc de Sang i Teixits. Mentre, els organitzadors de la consulta busquen un espai alternatiu on poder fer la votació. Després de la reunió que van mantenir aquest dimecres al vespre, no descarten "cap opció".

El president del Moviment Arenyenc Per l'Autodeterminació (MAPA), Josep Manel Ximenis, explica que els serveis jurídics del MAPA estan analitzant al detall la situació i que, pel moment, "no es tanca cap porta". Si finalment no es pogués fer la consulta a les dependències municipals, com tot sembla indicar, els organitzadors ja tenen alguns locals privats on poder-se reubicar.

Està previst que dissabte, només un dia abans de la consulta, alguns representats de l'organització visitin alguns dels locals que els han ofert les entitats del poble, així com persones a títol individual, per decidir on acaben instal·lant les urnes.

Loteria de la independència

El restaurant Triclinium d'Arenys de Munt ha vist en la consulta sobre la independència del pròxim diumenge una oportunitat de promoció i negoci. Aquest establiment ven, en exclusiva, una de les sèries del número 13099 del sorteig de l'ONCE del pròxim cap de setmana. En total 50 butlletes. El número es correspon amb la data del referèndum independentista, el 13 de setembre del 2009 i la responsable del local, Paqui Sánchez, explica que la butlleta està tenint força èxit entre els seus clients. Sobre la consulta independentista, Sánchez assegura que això és "fer política de veritat" i no com la que la gent està acostumada a veure per la televisió, en la qual els politics s'ataquen mútuament.
 
 
Per saber-ne més:
 
 
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid