Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Pinten una vintena d'esglésies en motiu del centenari de la Setmana Tràgica

 Un grup anarquista ha pintat els murs d'una vintena d'esglésies a Barcelona per recordar la "Setmana Tràgica". L'acció fa al·lusió als fets ocorreguts fa avui exactament cent anys en diverses ciutats catalanes arran de les injustícies socials i el reclutament forçat per les aventures colonials. Les pintades han estatr reinvindicades per un grup autodenominat "La Gallinaire" a través d'un comunicat que duia per lema "La lluita continua". Les parròquies afectades pertanyen als barris de Sarrià, Poblenou, Gràcia, Sant Gervasi, Raval, Eixample, Sant Andreu i el Clot i en algunes d'elles s'han dut a terme accions directes contra els panys, que han estat farcits de silicona.

27/07/2009 18:37 Drets i Llibertats
Durant la Setmana Tràgica les forces d'opressió i les classes dominants i poderoses van represaliar indiscriminadament molts ciutadans, entre els quals el pedagog català Francesc Ferrer i Guàrdia. La nota reivindicativa, que els autors han enganxat a les portes dels temples, apareix signada amb la sentència "Ni Déu ni Capital" i inclou algunes de les frases amb les quals van ser il·lustrats els murs dels temples barcelonins: "L'Església put, encara que avui no cremi", "l'única església que il·lumina és la que crema" i "1909-2009, la lluita continua".
 
L'objectiu del grup, segons el pamflet, era el d'impedir la missa dominical el mateix dia, 26 de juliol, en el que va començar la Setmana Tràgica. En la nota es podia llegir també: "Tot i que en els temples hi hagi més turistes que creients, la jerarquia catòlica segueix imposant la seva hipòcrita moral".

La Setmana Tràgica de Barcelona va tenir el seu origen en el reclutament forçós de reservistes per a la guerra que l'Exèrcit lliurava al nord d'Àfrica amb les ànsies posades en rellançar l'imperi decadent que era Espanya. Un imperi que mai va superar "el desastre" que va suposar la pèrdua de Cuba i Filipines de manera humiliant davant del gran imperi emergent americà.

La revolta va donar pas a un odi anticlerical i el 27 de juliol es va cremar el centre dels Germans Maristes de Poble Nou, que va obrir una llarga llista de cremes. S'incendiaren multitud d'edificis religiosos, ja que els amotinats consideraven que l'Església formava part de l'estructura de la burgesia, els fills de la qual no havien d'anar a la guerra.
 
L'Arquebisbat de Barcelona ha lamentat avui l'aparició de pintades a diverses esglésies de la ciutat del grup "La Gallinaire" en motiu del centenari de la Setmana Tràgica, i ha recordat que el dret a la llibertat religiosa i de culte està reconegut a la Constitució. En un comunicat, l'Arquebisbat ha assegurat que el respecte i la defensa del dret a la llibertat religiosa és "un element integrant d'una societat autènticament democràtica". 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid