Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'ADENC denuncia públicament la utilització electoralista d'"El Periódico" per part del Govern

Ahir "El Periódico" publica una notícia en primícia relacionada amb el Quart Cinturó i el Pla Territorial Parcial de la Regió Metropolitana de Barcelona (PTMB)
L'Associació per a la Defensa i l'Estudi de la Natura (ADENC) ha emès un comunicat on manifesta que no podem acceptar ni admetre que només un mitjà de comunicació tingui accés en exclusiva a una informació que forma part d'un expedient administratiu que encara no ha estat aprovat per l'organisme competent, i al qual no poden accedir ni la resta de mitjans de comunicació ni les diferents parts que integrem el mateix expedient (en aquest cas el del PTMB). L'accés a aquesta informació en exclusiva només respon a interessos partidistes, lluny del que han de ser els principis de transparència i gestió de les administracions públiques.

21/05/2009 00:59 Territori
També denunciem que el Departament de Política Territorial i d'Obres Públiques hagi incomplert el compromís que adquirí amb l'ADENC d'informar-nos del contingut del PTMB abans de la seva aprovació inicial. En tot el procés de tramitació del PTMB l'ADENC ha estat aportant documentació, reflexions, observacions i propostes, i mantenint contactes amb una certa periodicitat amb la Secretaria per a la Planificació Territorial. "Així, hem tingut accés per diverses vies a informació que tenia el caràcter de restringida, i sempre n'hem fet una utilització responsable, amb la finalitat d'aconseguir escenaris raonats i raonables de discussió dels diferents models territorials. És més, fins i tot hem reclamat un debat més acadèmic sobre el Pla, totalment absent fins a dia d'avui, que donaria major legitimitat a un instrument que, inexistent en el nostre marc administratiu i reclamat llargament, dotaria de major coherència a totes les capes de planificació de l'administració pública. Amb el perill que comporta participar en processos dels quals saps d'antuvi que en sortiràs perdedor, sempre hem defensat la necessitat de ser-hi presents: esperem, tard o d'hora (millor d'hora que tard) fer forat en les polítiques desenvolupistes que encara dominen el progrés com a societat responsable." remarca l'entitat ecologista.
 
I és que no podem entendre que es doni per feta l'aprovació inicial del PTMB en la sessió de la Comissió Metropolitana del proper divendres 22, malgrat que aquesta sigui previsible atesa la configuració d'aquesta Comissió i la correlació de forces.
 
A més a més consideren que cal preguntar públicament el que "El Periódico" no ha contrastat: si ERC i ICV han donat el seu vist-i-plau a la traça del Quart Cinturó que aparentment inclourà el PTMB.
 
És per això que es troben astorats davant la notícia: fa uns dies el Govern es comprometia a iniciar un procés de concertació amb diversos agents per assolir un Pacte Nacional per a les Infraestructures. Cal que participem en un procés en el qual hi ha determinades discussions que ja s'han tancat? Ja fa dies vam denunciar la possibilitat que el Pacte fos només un escenari de cartró-pedra per legitimar decisions pactades entre algunes parts. La notícia d'avui ho confirma. Hem de donar per finalitzat aquest procés de concertació abans que fins i tot comenci?
 
I convidem el Col·legi de Periodistes a expressar al Govern de la Generalitat el rebuig a les filtracions en exclusiva a un sol mitjà de comunicació, impròpies d'un govern que pretén ser el de tots els ciutadans i ciutadanes. Aquesta no és la primera vegada que succeeix, especialment en filtracions relacionades amb el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (25 d'abril, anunci del Pacte Nacional per a les Infraestructures). Com en aquest cas, aquest mitjà és l'únic que utilitza plànols i informació que només pot ser facilitada pel mateix departament.
 
I és que notícies d'aquest tipus i la seva monopolització informativa no són una novetat, sinó que s'adiuen plenament al disseny d'estratègies comunicatives i polítiques del PSC en la immediatesa de conteses electorals. Podríem recordar quan poc abans de les eleccions al Parlament de Catalunya es van accentuar les declaracions al voltant del Quart Cinturó (per desmuntar les crítiques dels sectors proclius a la seva construcció, CiU), més tard anuncis de recuperació de peatges (especialment adreçada a ERC), i una forta inversió en ferrocarrils que encara no hem vist (adreçada a l'electorat d''ICV). Però allò més greu és que hi hagi un mitjà de comunicació que amb l'excusa de donar informació faci el joc polític, i que hi hagi polítics tan poc sensats que juguin a aquesta manipulació informativa.
 
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid