Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Harmonies de lluita, febrer 2009

Començarem repassant aquest mes amb la trista notícia de que els nois de Crim[mental] han hagut de lamentar la pèrdua del seu baterista en un accident laboral. Per si no fóra prou, tenim més males noves, en aquest cas sobre la llibertat d'expressió. Els estirabots de la dreta espanyola han aconseguit finalment que es suspengués un concert que el grup basc Su ta gar havia de fer a la sala Salamandra de l'Hospitalet del Llobregat. Un precedent que hauria de fer remoure consciències. En canvi, amb els mitjans de comunicació, malauradament ja sabem el pa que s'hi dona. La cadena local BTV ha censurat un documental que havia d'emetre perquè les declaracions del popular grup barceloní Che sudaka, que començà tocant al carrer, son excessivament crítiques amb l'ordenança del civisme segons la direcció.

01/03/2009 15:28 Harmonies de lluita

Després de l'aigua freda anem per les novetats de febrer, que son moltes.
L'homenatge a Lluís Maria Xirinacs que es va realitzar l'octubre de 2008 al Palau de la Música Catalana ara i sempre més es podrà recordar gràcies al CD+DVD que la discogràfica Picap ha editat amb tant d'encert: Xirinacs al Palau. En aquesta peça imprescindible s'hi pot trobar les actuacions que Refugi, Obrint pas, Aramateix, la Companyia elèctrica Dharma i Feliu Ventura féren aquell vespre a Barcelona. Amb direcció artística de Joel Joan, intercala les actuacions amb els parlaments i testimonis de persones com Mossèn Dalmau, Josep Guia, Arcadi Oliveres o Oriol Junqueras entre moltes i molts d'altres.


En Biel Majoral musica, al disc Cançons republicanes, una bona tria de textos que foren o no escrits durant la República, però que en comparteixen l'esperit.


El mestre Biel reivindica els valors republicans, tot fent homenatge als textos de Pere Capellà, que durant la República va publicar el llibre Cançons republicanes, inspirant el títol. Aquesta gran obra, de més de vint talls, es va presentar com a emotiu espectacle musical i poètic durant el 2007 i 2008 per diferents teatres i escenaris dels Països Catalans.

Arriba per fí Una altra història, la darrera entrega de Redbanner, amb dotze anys, tres discs i un nom ben merescut en el combat rock català. El fil conductor del treball son 14 dates transcendentals de la Història mundial, nacional i comarcal, estratègicament escollides pel grup. El digipack, amb un acurat disseny i distribució internacional, és, sens dubte, el treball més elaborat i complet de la banda fins al moment. "Una manera diferent de veure la història, una mirada enrere i endavant alhora, un nou treball, un nou disc... Una altra història".


El nou disc d'Answer és de ben segur el millor de la seva carrera, on fan sonar el seu "antifascist hardcore" més dur, melòdic i compacte que mai. Els de Vallbona es superen altra vegada amb dotze talls a base de canya musical i canya lírica. La banda ha anat definint i madurant el seu so fins l'anterior Reprenem respostes, cosa que amb aquest Ni oblit ni perdó ja és inqüestionable i els assenyala com una de les nostres millors bandes internacionals.

Així és la vida "no reflexa una actitud conformista, sinó tot el contrari. Aquesta vol englobar tots els temes que toquen les lletres del disc, des de la dificultat de mantenir les cultures dins del món globalitzat" fins al "món polític, que sembla treballar a esquenes del poble" diu la gent de Maitips sobre el seu darrer disc. Aquestes 10 noves cançons les han editades la gent de Baga-biga del País Basc, i compta amb col·laboracions d'aquí i d'allà.


Els Skafam, per la seva banda, acaben de gravar el seu segon disc, Manifesta't, en aquesta ocasió autoeditat, ja que debutaren amb Discmendi. Els sis talls dels d'Arenys de Munt segueixen amb els ritmes sincopats, optant ara per una vessant més serena del seu ska rock, incorporant una segona veu femenina i canviat la gralla per una ampliació en la secció de vents. Ara difonen el seu missatge amb llicències lliures i preu popular del disc físic.

El jove grup Donant pel sak debuten amb Sempre diferent, "un intent d'individualització i rebuig a massificacions d'estils, modes i tendències". El millor que han donat fins el moment com a músics és en els 7 talls de rock amb vents i clares influències skatalítiques, disposat al combat i a la festa.
Un altre debut des de la comarca històrica de la Valldigina, son els Sak de gats, un jove quartet que practica un rock dur èpic heroesdelsilencista. Presenten un disc homònim on alternen les líriques crítiques, alguna romàntica, post apocalíptiques amb moralina i balades pell-de-gallina, sense perdre mai l'àuria èpica amb que les envolten. El treball te llicències lliures i el grup el difon via descàrrega directa.

A finals de 2008 el grup de punk hardcore de l'Arboç, Sabotatge, va enregistrar la maqueta Tribus a l'estudi APX de Vilafranca del Penedès. L'empenta de la veu femenina no passa desapercebuda en els 11 talls combatius i militants farcits de crits, càntics i consignes; punk, rock i hardcore.
Els nois de Trash-kat han gravat una nova demo aquest 2009, després de la maqueta Llibertat d'expressió (2007), actualitzant el seu so i sumant tres temes al seu repertori. Els de Vilobí d'Onyar han posat uns títols prou explícits, en la seva línia crítica i reivindicativa.

Acabarem amb tres apunts prou sucosos. El grup de Callosa d'en Sarrià, Owix, celebrarà els seus 15 anys sobre els escenaris amb l'espectacle SimfOwix, on les seves caçons més recordades sonaran simfònicament amb més de 20 músics, i on també hi haurà danses i coreografies. A més, a finals d'aquest 2009 tenen previst editar el DVD Owix 15 anys (1994-2009).
El portal abans conegut com MusicaLliure.net torna a estar operatiu una vegada resolts els entrebancs tècnics, i com a MusicaLliure.cat torna a brindar-nos una eina útil de promoció pels grups, que permet als usuaris descarregar cançons sota llicències de copyright flexible de manera legal i gratuïta.


I finalment anunciar que el grup de punk genuí Anti-playax acaba de treure el seu celebrat i visceral València, marca registrada de fa justament un any en format disc compacte, per als qui no tinguin tocadiscs.
 
 
 
RXI, música compromesa
www.rxi.cat
info@rxi.cat

- Harmonies de lluita, gener 2009

- Harmonies de lluita, desembre 2008

Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la

- Harmonies de lluita, novembre 2008

- Harmonies de lluita, octubre 2008 

Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la
 

- Harmonies de lluita, juliol 2008

Aquesta adreça de correu electrònic està protegida contra els robots d’spam, necessites activar Javascript per veure-la
 
 
 
 
 
 
- Harmonies de lluita, desembre 2007

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid