Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Més de 10.000 persones es manifesten a Berga en suport a la cultura popular i tradicional

Unes cinc-centes persones es van mobilitzar a Palma i unes tres-centes a Castelló de la Plana. Els propers dies es faran concentracions a la ciutat de València i Elx. 
Els Països Catalans no es quedaran de braços plegats davant aquesta nova amenaça
Més de 10.000 persones i al voltant de 400 colles de diables i bestiari de Catalunya han assistit aquesta tarda a l'acte convocat en defensa de la cultura de les festes del foc per deixar clar, de manera festiva, que rebutgen la directiva europea que regula l'ús de la pirotècnia. (La retransmissió en diecte realitzada per onsortir.tv ha tingut més de mil cinc-centes visites. Veure fotografies)

08/02/2009 02:35 Política
L'acte ha començat a les 6 de la tarda amb una gran cercavila protagonitzada per diables i bèsties i encapçalada per les comparses de la Patum que utilitzen el foc, s'han dirigit fins una plaça de sant Pere plena de gom a gom on, en ple mes de febrer, s'ha viscut una jornada sense precedents a la ciutat. El clam ha estat unanim a favor de les festes i la cultura del foc i en contra la directiva europea que pretén restringir-ne l'ús.

Des del balcó de l'Ajuntament s'ha llegit el manifest i una patumaire infantil ha estat aclamada quan ha defensat la seva participació a la festa centenària. La jornada ha acabat amb el salt de Tirabols de la Patum.
Més de 10.000 persones es manifesten a Berga en suport a la cultura popular i tradicional
Més de 10.000 persones es manifesten a Berga en suport a la cultura popular i tradicional Més de 10.000 persones es manifesten a Berga en suport a la cultura popular i tradicional Més de 10.000 persones es manifesten a Berga en suport a la cultura popular i tradicional
Més de 10.000 persones es manifesten a Berga en suport a la cultura popular i tradicional


L'acte també ha comptat amb la presència del director del Centre de promoció de la cultura popular i tradicional catalana de la Generalitat de Catalunya, Ramon Fontdevila, que ha expressat el suport del Govern principatí a aquesta reivindicació i s'ha mostrat optimista davant la possibilitat de rebaixar les exigències de la Directiva. Segons Fontdevila, la Directiva "retalla coses" però ha assegurat que "si es negocia bé" permetrà fer "moltes coses". En alguns moments del discurs, Fontdevila ha estat respost amb xiulets per part del públic ja que no es pot tolerar aquesta directiva surrealista per moltes retallades i negociacions, si la directiva tirés endavant els nens menors de 12 anys no podrien manipular el material pirotècnic, amb la conseqüent desaparició de totes les colles infantils de Diables i Bestiari. A més a més, s'hauria de "reduir la potència" dels petards i hi hauria d'haver una distancia de seguretat, unes normes llunyanes amb les quals la festa de la Patum perdria molt sentit.
Palma 
Prop de cinc-cents dimonis, d’una vintena de colles de l’Illa Prop de cinc-cents dimonis, d’una vintena de colles de l’Illa, es reuniren ahir a Ciutat per protagonitzar una manifestació en contra de la directiva 2007/23/CE.
La pancarta de la Federació de dimonis, diables i bèsties de foc de les Illes Balears abanderà la manifestació, que congregà devers mig miler de dimonis i de persones en contra de la norma europea dictada. Alguns rostres coneguts es deixaren veure a la concentració. Un d’aquests fou el de la consellera de Cultura i Patrimoni del Consell de Mallorca, Joana Lluïsa Mascaró, qui assenyalà que "els dimonis tenen el suport del Consell, que està creant una comissió per presentar al Ministeri d’Indústria i Energia, l’ens que haurà de transposar la directiva". Mascaró assegurà també que "és important fer un front comú amb altres comunitats afectades per la directriu, com ara el Principat i València".

Cort escolta els manifestants
La marxa arribà al final del seu recorregut després d’una hora d’haver-la començat. La plaça de Cort escoltà els tambors dels dimonis i els veié ballar de valent. L’acte clogué amb la lectura d’un manifest per part del president de la Federació de dimonis, diables i bèsties de foc de les Illes Balears, Toni Torrens, en què demanà "l’exempció de la directiva" i destacà que "la seva aprovació suposaria un menyspreu de la cultura mediterrània".

Les colles de dimonis varen aprofitar l’avinentesa per retre homenatge, amb una placa commemorativa, a Torrens, "un home abocat en la cultura i la tradició del foc", segons el president en funcions de l’agrupació, Martí Arbona. (Font Diari de Balears)
Castelló de la Plana
A l'entorn d'unes tres-centes persones de colles de dimonis i pirotècnia del País Valencià van participar en la cercavila i posterior de lectura del manifes a la plaça Major.
Castelló de la Plana Castelló de la Plana
Castelló de la Plana

 

Més suports des del País Valencià

*  La Ventafocs ha donat el seu  recolzament i suport als actes organitzat des de la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià, l'entitat recupera l'esdevenir cultural i popular de les nostres festes, entre aquestes els correfocs. Llibertat.cat Camp de Túria

* "Visca en el foc de la festa i la festa del foc!  Polítics d'Europa, lleveu les vostres fredes manasses de damunt la nostra pólvora! Sense fum ni trons no pot haver festa bona! Visca el masclet i la femella! Amunt la pólvora!" - Toni Cucarella en roba de Batalla - La Costera 

"El Fòrum Unitari Contra l'Alta Tensió (FUCAT), Nacionalistes de la Valldigna, i el projecte en xarxa Valldigna som i serem han estat les primeres entitats valldignenques en donar suport al manifest impulsat des de la Federació de Dimonis i Diables del País Valencià". -ValldignaDigital - La Safor 

L'esdeveniment a la premsa valenciana:

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid