Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Les CUP de Torà i Biosca manifesten el seu rebuig a l'obocador de residus de Pinós

El veïnat va mostrar la seva oposició al projecte en el transcurs d´una tensa reunió informativa celebrada divendres passat al local annex de l´ajuntament
En un comunicat emès ahir al migdia, les CUP de Torà i Biosca assenyalen la seva oposició a que un muncipi rural, amb una economia basada en l’agricultura i la ramaderia, aculli una instal·lació provocada per un model de desenvolupament totalment aliè al propi territori. 

08/02/2009 06:49 Territori
També lamenten que els dèficits històrics en infraestructures i serveis que tenen els municipis poc poblats, (encara més accentuat en els casos que, com Pinós, tenen un terme molt extens al que donar servei), i els escassos ingressos ordinaris de que disposen, empenyin els ajuntaments a acceptar projectes que en altres circumstàncies no acceptarien, convertint aquestes zones en víctimes propiciatòries dels interessos de les empreses del sector i d’una administració autonòmica que no troba sortida a la problemàtica dels residus.
 
Consideren que un ajuntament, que té un mandat per quatre anys, no ha de prendre una decisió sobre un tema que, pel seu fort impacte social i ambiental, no només sobrepassa àmpliament el termini del seu mandat sinó que condiciona el model de territori a mitjà i llarg termini. En aquests casos la legitimitat de la presa de decisions correspon al conjunt de la població afectada i cal, per tant, aplicar els mecanismes de participació ciutadana que facilitin que tothom hi tingui veu i vot.  
 
Les CUP constaten més que mai la necessitat de preservar el medi rural, tot fomentant les activitats econòmiques respectuoses amb l’entorn
 
Per tant rebutgern una política de residus que posa molt èmfasi en la recollida selectiva i el reciclatge, però que fa molt poc en la reducció, ja que el volum de deixalles continua augmentant sense que es faci res per a evitar la producció de productes d’un sol ús, d’envasos i embalatges innecessaris, etc...
 
El veïnat va mostrar la seva oposició al projecte
Diverses mitjans de comunicació informen que una part molt significativa dels veïns de Pinós van rebutjar la construcció de l´abocador que planteja l´alcalde del municipi, Josep Isanta (CiU); i així es va posar de manifest en el transcurs d´una tensa reunió informativa celebrada divendres passat al vespre al local annex de l´ajuntament. En les intervencions posteriors a la presentació del projecte, que va ser a càrrec de tècnics de l´Agència de Residus de Catalunya, no hi va haver ni una sola veu a favor de la proposta d´Isanta.
 
L'alcalde es va oposar a la celebració d'un referèndum que van demanar els veïns  tot i que li van recordar que fa 9 anys ja es va celebrar un referèndum popular en què la gent de Pinós va deixar molt clar que no volia cap abocador al seu territori.
 
El projecte d´abocador de l´empresa Tradebe es preveu construir a la finca la Guilella, a la capçalera d´una vall, i tindrà una superfície de 10 hectàrees dins uns terrenys de 180 hectàrees. Es tracta d´un dipòsit controlat de classe II de residus municipals i industrials no perillosos, segons l'alcalde Josep Isanta (CiU). També va argumentà que el projecte representarà uns ingressos municipals de 200 milions de pessetes cada any, que han de servir "per fer carreteres, construir una residència d´avis, impulsar el turisme de qualitat al municipi, etc.".
 
Les intervencions dels alcaldes de dos municipis limítrofs amb Pinós com són la Molsosa i Torà (la Segarra), Marià Torra i Domènech Oliva, respectivament, van demanar a Isanta que retiri el projecte.
 
 

  

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid