Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'Ajuntament de València impedeix la celebració de la foguera dels Velluters

El passat dissabte, a les 20 hores, veïns i veïnes del barri dels Velluters de València es van concentra a la Plaça del Pilar amb una foguera simul·lada (en cartó pintat), l’han rodejat de ciris i han procedit amb un concert de protesta. Dos patrulles de la policia municipal han fet acte de presencia per sol·licitar el permís per a l’activitat i van procedir a identificar als organitzadors i dissoldre als veïns presents. Mentres açò succeïa, a uns pocs metres les màfies de la droga i la prostitució continuaven actuant impúnement, i els cotxes invadien lliurement les voreres i carrers de vianants del barri, segons el veïnat que van manifestar la seua indignació i impotència davant l’arbitrarietat municipal.

26/01/2009 12:14 Política
La setmana passada, el veïnat del barri va rebre amb indignació la negativa de l’Ajuntament a la celebració de la festa popular La Foguera dels Velluters. L’Associació de veïns pretenia commemorar el Motí dels Velluters, nom que els llibres d’Història donen a l’alçament dels treballadors de la seda del barri en la València de 1856 i també exigir sol·lucions als problemes actuals (carència d'equipaments públics, solars abandonats, circulació i aparcament caòtics, màfies de la droga i de la prostitució,....).
 
L’Ajuntament ha aplicat així un càstig argumentant que en la celebració de l’any 2008 el foc va danyar el paviment de la plaça. L’Associació de veïns El Palleter es pregunta si les falles que danyen paviments en cada “cremà” veuen prohibides la seua festa fallera. El Palleter recorda que el 2007 (primer any que es pretenia fer la Foguera dels Velluters) ja reberen una negativa municipal basada en que “no es pot fer foc a la via pública fora de la setmana fallera”. El veÏnat lamenta que una festa iniciada l’any passat i que va tindre un gran èxit de participació, es veja frustrada per l’actuació municipal quan se suposa que l’Ajuntament hauria de fomentar les activitats que milloren el clima veïnal i la participació de la ciutadania.
 
L'Ajuntament de València impedeix la celebració de la foguera dels VellutersComunicat 
VEÏNES I VEÏNS DE VELLUTERS!!
 

L’AJUNTAMENT DE VALÈNCIA ENS HA PROHIBIT FER LA FOGUERA DELS VELLUTERS

La setmana passada, a l’Associació de veïns El Palleter, reberem amb indignació la negativa de l’Ajuntament a la celebració de la festa popular La Foguera dels Velluters. 

Preteníem, com l’any passat, juntar-nos festivament amb els nostres veïns i veïnes per commemorar el Motí dels Velluters. En aquell moment històric, la València de 1856, els treballadors de la seda d’este barri s’alçaren per demanar millors condicions de vida. Voliem commemorar lluites passades i també exigir sol·lucions als problemes actuals del barri.

L'Ajuntament de València impedeix la celebració de la foguera dels VellutersL’Ajuntament diu que la prohibició és un càstig  perquè en la celebració de l’any 2008 la foguera va danyar el paviment de la plaça. A  l’Associació de veïns El Palleter ens preguntem si eixe és el motiu real de la prohibició: no coneguem cap Falla que haja vist prohibida la seua festa fallera per danyar el paviment. Si eixe era el problema podíem haver oferit solucions (fins i tot fer la festa en un solar d’eixos que tant abunden) . ¿No serà que a l’Ajuntament no els interessa la unió veïnal? Volem recordar que l’any 2007 (primer any que es pretenia fer la Foguera dels Velluters) ja reberem una negativa municipal diguent-nos que “no es pot fer foc a la via pública fora de la setmana fallera” (quan alguns barris de València celebren sense problemes fogueres de Sant Antoni i de San Joan) .

L’Associació de veïns i veïnes lamenta que una festa iniciada l’any passat, que va tindre un gran èxit de participació i que prometia anar creixent, es veja frustrada per l’actuació municipal. ¿No se suposa que l’Ajuntament hauria de fomentar les activitats que milloren el clima veïnal i la participació ciutadana?.

Veïnes i veïns de Velluters: com ja sabeu hi ha molts problemes al barri:

                + Falta d’equipaments públics (sanitaris, educatius, esportius i d’oci,...)
                + Màfies de la droga i de la prostitució
                + Solars abandonats
                + Caos circulatori
              + Acosament veïnal a l’hora d’aparcar (això tenint les places públiques de la plaça de Viriato cinc anys construides i sense inaugurar) 
vellutersPER TOT AÇÒ VOS CONVIDEM A “MONTAR EL CIRI”
LA FLAMA DELS VELLUTERS NO ENS L’APAGARAN !

 
El Motí dels Velluters
El 21 de gener de 1856, com a conseqüència del descontent dels treballadors de la seda (velluters) pels jornals que cobraven, tingueren lloc a València uns disturbis per demanar un augment salarial. El dia assenyalat per a la protesta pública es formaren diversos grups, dels quals el més nombrós es concentrà davant del Col·legi de l’Art Major de la Seda. El governador civil envià els alcaldes de barri per tal d’intimidar els rebels, que sols cediren davant l’amenaça de la intervenció de l’exèrcit. El diari El valenciano, en l’edició del dia següent comentava:

(…) ya no es el pueblo, como se ha llamado otras veces, son algunos operarios del arte mayor de la seda los que aprenden también a subirse a mayores con nuestras autoridades. ¡Que situación!”.
 
El fet que la convocatòria per a la manifestació pública es realitzara amb pasquins repartits per tota la ciutat, revela la presència d’una organització obrera embrionària.

El Motí dels Velluters fou una de les primeres reivindicacions del proletariat urbà de València, i alguns autors el consideren com la primera manifestació de la lluita de classes a aquesta ciutat. Aquests fets expressaven tensions ciutadanes més amples, les quals desembocaren a l’abril següent, i sota el crit de “Morin els rics”, en importants revoltes socials. A la fi de 1856, catorze velluters que es reunien per llegir un periòdic tingueren la idea de fundar la Cooperativa “La Proletària”, organització obrera de resistència.
Informació treta de: 

-Gran Enciclopedia de la Región Valenciana (vol.12)

-E. Pérez Pujol, 1872, La cuestión social en Valencia, pp. 52-55

-El diario Mercantil, 22-01-1856

-Diario El valenciano, 22-01-1856 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid