Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El SEPC convoca mobilitzacions pel proper 20 de novembre

Tres membres del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) presentaren ahir en roda de premsa a la Universitat de Barcelona la seva darrera campanya nacional Als Països Catalans decidim Universitat Pública. Aturem Bolonya així com les mobilitzacions pel proper 20 de novembre. Més enllà de presentar els objectius d'aquesta campanya, des de l'organització estudiantil de l'esquerra independentista s'aprofità per informar de la presentació d'un recurs contenciós administratiu davant de les irregularitats comeses per la UB així com de l'escalada repressiva que s'està visquent a la UAB. 
 

12/11/2008 10:27 Educació

Tot seguit, us adjuntem la crònica de la roda de premsa que ens ha fet arribar la mateixa organització estudiantil.

El membre del SEPC de la UB, Xavier Monge, ha denunciat que les universitats catalanes han dut a terme el procés d'aprovació dels nous plans d'estudi adaptats al Procés de Bolonya de manera antidemocràtica i d'esquenes a la participaciód'estudiants. També ha recordat que s'han convocat Juntes de Facultat i Consells de Govern de manera irregular. Dos dels casos més greus han estat a la UB, on el degà de la Facultat de Dret, Enoch Albertí, i la degana de Geografia i Història, Maria Angeles del Rincón, van convoat Junta de Facultat per aprovar els nous graus en dates que els reglaments de les respectives facultats exclouen expressament per ser període d'exàmens. Al juliol van ser presentats dos recursos d'alçada davant el rector de la UB, Josep Samitier, que els va desestimar sense cap mena de fonament jurídic.

Per això, la setmana que ve dos membres del SEPC d'aquestes facultats presentaran recurs davant el Jutjat Contenciós-Administratiu de Barcelona per tal que anuli els acords presos en aquestes juntes i al Consell de Govern de la UB. També ha advertit que els estudiants no acceptaran més irregularitats ni vulneració de drets fonamentals. Ha acabat la seva intervenció dient "que rectors i degans vagin amb compte, que prevaricació, abús de poder, coaccions i amenaces són paraules molt grosses però que sovint recorden les seves actuacions".

Marina Guinó, del SEPC i membre de l'assemblea d'expedientats de la UAB, ha denunciat la forta persecució política que està patint el moviment estudiantil. Aixídoncs, s'han poduit forts desplegaments policials a diverses manifestacions (València, Girona, Barcelona...etc.) que han acabat amb fortes càrregues policials. D'altra banda, s'ha apuntat com a cas més flagrant, els fets de la UAB que van començar amb l'ocupació de la facultat de lletres el 4 de març de l'any passat que va acabar amb una forta càrrega policial, o la convocatòria de la junta de la facultat de lletres sense convocar als estudiants crítics amb Bolony. A partir d'aleshores els diferents Consellsde Govern i algunes juntes de lletres han estat custodiades per Mossos d'Esquadra o cossos de seguretat de la UAB. La resposta de la UAB a les crítiques ha estat incoar 33 expedients disciplinaris per desobediència a l'autoritat, alteració de l'ordre acadèmic i manca de probitat (lleialtat a les institucions públiques), acusacions basades en unreglament disciplinari franquista de l'any 1954 i on les identificacions s'han dut a terme a partir de fitxers polítics, ja que tots formen part del sector crític sobre el procés deBolonya (i s'han dut a terme a partir de la foto de l'expedient i sense revisar els més de 50.000 estudiants). D'altra banda la UAB s'ha presentat com acusació en un judicion 15 estudiants s'enfronten a penes per lesions, danys i desordres públics (penats entre 6 mesos i 3 anys de presó), tots ells també expedientats per la universitat. Finalment, també s'ha denunciat el cas de la Universitat de València on, durant la inauguració del curs universitari es van produir diverses identificacions i amenaces per part de seguretat privada i la policia nacional, com també els fets de la Universitat Rovira i Virgili on es va prohibir la castanyada contra bolonya i en unamanifestació de protesta es van poduir 7 identificacions.

Als Països Catalans decidim Universitat Pública. Aturem BolonyaArnau Mallol, portaveu nacional del SEPC, ha fet la presentació de la campanya. El principal objectiu és fer veure la necessitat que els estudiants hem de participar idecidir sobre les reformes de la universitat. Per això, es realitzaran referèndums a totes les universitats del País, amb la pregunta "S'ha de congelar l'aplicació de l'EEES i iniciar un procés de debat sobre el futur de la universitat pública". L'any passat ja es van fer referèndums a la Universitat de Lleida, a la facultat de Ciències Polítiques de la UAB i a la facultat d'Història i Geografia de la UB, on es va mostrar un fort rebuig alprocés de bolonya. Però, els rectors no han fet cap cas d'aquests resultats.

El proper dimecres 12 de novembre es realtizarà el referèndum a la Universitat de Girona i el 25 de novembre a la Universitat Autònoma de Barcelona. També s'ha posat de manifest les dificultats i impediments que el SEPC està trobant adiverses universitats alhora de fer aquests referèndums. Com exemples destacables hi ha el de la Universitat de València, on el rector es nega a fer el referèndum tot i que centenars d'estudiants porten setmanes tancats a diverses facultats exigint la celebració d'aquesta consulta; també trobem el cas de la Universitat Politècnica de Catalunya, on el rector fa cas omís a les peticions del Consell d'Estudiants; i el cas de la Universitat Pompeu Fabra, on el rectorat rebutja la proposta dels estudiants claustrals. Arnau Mallol ha preguntat "de què tenen por els rectorats? De que els estudiants prenguem la paraula? De què opinem sobre la universitat pública?".

L'altre objectiu de la campanya del SEPC és posar fre als atacs privatitzadors i mercantilistes que pateix l'educació superior, per part del procés de bolonya, i per això el SEPC convoca una jornada de vaga i mobilitzacions pel proper 20 de novembre. Amb aquesta jornada de lluita el SEPC vol remarcar que els estudiants no ens aturarem fins aturar bolonya. El portaveu del SEPC ha destacat que després d'aquesta mobilització n'hi haurà més, fins que s'aturi la implantació de l'EEES.Per acabar, Arnau Mallol, ha volgut llençar un missatge directe als membres dels rectorats, conselleries d'interior i d'universitats i agents policials "què si algun estudiant és sancionat, amenaçat, agredit, identificat o detingut per la seva lluita en defensa de la universitat pública, el moviment estudiantil no ens quedarem de braços creuats, i com més gran sigui l'agressió, més gran serà la resposta".

Per saber-ne més:

 

El SEPC inicia una campanya en defensa de la Universitat Pública- Llibertat.cat

Als Països Catalans decidim universitat pública. Aturem Bolonya! - SEPC

Bolonya amenaça l´ensenyament d´història del País Valencià - L'Accent

La Universitat de Lleida es posiciona contra l’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior - Llibertat.cat

Atenes acull el tercer fòrum europeu d'estudiants - Llibertat.cat

La repressió política a la UAB - Especial sobre els conflictes a la UAB

El SEPC planteja els seus reptes per al curs 2008/2009- Llibertat.cat

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid