Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
València, l'indret del país amb més símbols franquistes

Aquest migdia, en roda de premsa, el portaveu de la CAJEI, Oriol Sánchez, ha donat a conèixer la “lamentable presència” als Països Catalans d’almenys 320 símbols de caràcter franquista o feixista. Ho ha fet, a través d'un  inventari, on destaca València, com a una de les ciutats més afectades per aquesta realitat. A la ciutat de València, entre altres, hi ha unes vuit àguiles imperials franquistes, com la de la Facultat de Medicina, la de l’Institut d’Educació Primària i Secundària Ciudad del Aprendiz o la del Conservatori de Música de la plaça Sant Esteve. A més, també a València, hi ha tres monòlits en homenatge als franquistes sublevats en 1936. També s'han reivindicat les accions d'aquesta nit a Barcelona, Lleida i Vila-real.
 

23/02/2008 17:43 Política

El dossier destaca que a Barcelona hi ha l’àguila imperial franquista a la Capitania General del passeig Colom (Ciutat Vella), el monument a J.A. Primo de Rivera de l’avinguda Tarradelles, les dus àguiles franquistes de la caserna militar del Bruc, el simbolisme bèl·lic i repressor del Castell de Montjuïc o l’escultura als caiguts situada a la vora de la fortificació.

El treball també remarca que part de la simbologia feixista que segueix dempeus a Castelló (com una plaça i una creu a los caídos por Dios y por España), Girona (una àguila al pont Major i un monòlit amb el jou i les fletxes de la Falange al pont de l’Aigua), Alacant (la tomba de J.A. Primo de Rivera i l’àguila imperial de la Delegació d’Hisenda), Lleida (el monòlit als caiguts), Maó (una creu amb inscripcions pels caiguts), Tortosa (monument als caiguts), Tarragona (l’àguila imperial franquista del Col·legi La Salle) i el monument als requetés del Monestir de Montserrat.

Les Assemblees de Joves de l’Esquerra Independentista han fet públics així els principals objectius i les línies de treball de la segona fase de la campanya, que estarà centrada, en primer lloc, en recollir signatures contra tots els carrers amb noms dedicats a alcaldes o buròcrates de l’etapa franquista que van patir els Països Catalans.

Han anunciat que aquests noms aniran sent substituïts per altres nomenclatures, ja siguin els anteriors a les imposicions del general Fancisco Franco o d’altres relacionades amb la història de la zona i aquells i aquelles que han lluitat pe la democràcia, la justícia i la llibertat de la seva vila o ciutat. Per això, ha explicat Sánchez, “la iniciativa veïnal i les propostes que surtin dels pobles i barris del país” seran la base per treballar en la nova nomenclatura d’un carrer o centre d’educació.

Així mateix, des de la CAJEI s’ha denunciat que ni l’Administració de l’Estat espanyol ni les institucions catalanes estiguin fent res per a retirar tota aquesta simbologia, malgrat l’aprovació d’una llei espanyola elaborada, suposadament, per a recuperar la dignitat i la memòria històrica dels qui varen lluita contra la dictadura feixista de Francisco Franco.

Accions a Barcelona, Lleida i Vila-real

Els tres monuments als caiguts (un monòlit a Lleida, un àngel simbòlic a Vila-real i una paret esculpida en memòria de Primo de Rivera Barcelona) han sigut atacats amb pintura per tal d’evidenciar la permanència d’aquesta mena de símbols als Països Catalans.

Els nostàlgics del franquisme

Poca estona després que comencés la roda de premsa de la CAJEI, ha aparegut a la plaça Sant Jaume un grup d’uns 50 homes d’avançada edat que portaven banderes espanyoles, algunes d’elles amb la insígnia franquista de l’àguila imperial.

La situació ha donat lloc a alguns moments de tensió, i bona part dels joves de la CAJEI aplegats que encara eren a la plaça els han escridassat amb lemes com “Fora feixistes dels Països Catalans” o “Vosaltres feixistes sou els terroristes”.
 
Ressò de la roda de premsa a diversos mitjans: 

Quatre manifestacions simultànies congestionen aquest dissabte la plaça de Sant Jaume. La Malla

La coordinadora de jovesindependentistes localitza més de 300 símbols franquistes a Catalunya. La Malla/EFE

Catalunya té encara més de 300 símbols franquistes. Avui 

La CAJEI presenta un inventari amb més de 320 símbols franquistes. Vilaweb 

 

Per saber-ne més:
Suberversió a la llibertat. Campanya 

La CAJEI retirarà del paisatge català més de 300 símbols feixistes. Llibertat.cat 

Seguiment de la campanya a la web de la CAJEI 

 
 
 

 

 

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid