Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Experts d'arreu d'Europa debaten la reforma de les institucions internacionals a la CONSEU

12.10.07 La Vall d'Aosta acull avui fins a diumenge la 7a Conferència de Nacions Sense Estat d'Europa (CONSEU), l'esdeveniment de referència pels pobles i comunitats no plenament representats al continent europeu. L'organitza bianualment el CIEMEN, i aquesta edició comptarà amb la participació d'uns quaranta assistents provinents de la majoria de nacions sense estat d'Europa.

12/10/2007 11:35 Internacional
Amb el títol “Nacions sense estat europees i la reforma de les institucions internacionals” demà comença la principal conferència internacional sobre pobles no representats, en un moment en el qual moltes nacions a Europa es plantegen la qüestió de la seva sobirania. En aquest context, membres i representants d'aquestes comunitats abordaran durant tres dies les carències de legitimitat i efectivitat que mostren les institucions internacionals, des de les europees a les mundials.

L'encarregat d'inaugurar la Conferència serà el president del Govern de la Vall d'Aosta, Luciano Caveri. Caveri és la màxima autoritat política d'aquesta regió autònoma italiana, que ha donat un impuls clau per a la celebració de la CONSEU. El seguiran el president del CIEMEN, Aureli Argemí, i una àmplia representació de membres d'associacions civils, culturals, i polítiques. Hi haurà responsables d'institucions internacionals (Keyvan Sayar, d'Unrepresented Peoples Organisation), investigadors (Ramon Torrent, de l'Observatori de la Globalització, a la Universitat de Barcelona), associacions culturals (Julen Azuaga, de Behatokia, al País Basc) i altres professionals (Iann Choucq, advocat expert en dret internacional, de Bretanya). Entre els assistents també hi haurà delegats de Galícia, Sardenya, Escòcia, Kurdistan, Friül i Còrsega, entre d'altres.

La CONSEU pretén aportar propostes concretes de revisió dels principals òrgans internacionals per tal de fer-los més representatius: l'Assemblea General de les Nacions Unides, el Tribunal Internacional de Justícia, la UNESCO o l'ECOSOC, però també la inclusió dels drets de les nacions sense estat als tractats internacionals o la reforma del tractat constitucional europeu. Amb això, el CIEMEN vol contribuir a crear una xarxa per tal de revitalitzar una altra visió d'Europa, de manera que la Conferència s'erigeixi en lobby i pugui, a través dels experts que la formen -juristes, historiadors, periodistes i professors universitaris, entre d'altres- exercir una incidència real sobre les polítiques dels governs estatals i de la mateixa Unió Europea.
 
 
Sobre la Vall d'Aosta
Aquesta nació es troba a la cruïlla dels estats francès, suís i italià, tot i que administrativament pertany a aquest últim sota l'estatus de regió autònoma (juntament amb el Friül, Sardenya, Sicília i el Sudtirol). S'hi parla el francès, l'italià i el franc-provençal. No és la primera vegada que acull esdeveniments relacionats amb la diversitat europea i el reconeixement de les nacions sense estat, sinó que abans ja ha recolzat actes com congressos sobre llengües minoritzades i trobades de sindicats de nacions sense estat.

Sobre el CIEMEN
El Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions és una entitat independent sense ànim de lucre que té com a objectiu el coneixement de les minories ètniques, lingüístiques i nacionals europees, així com el reconeixement d'aquesta diversitat i la defensa dels drets de tots els pobles. Les activitats que organitza i en les que participa, com la CONSEU, tenen sempre una dimensió internacional amb l'objectiu d'intercanviar coneixements, experiències i solucions als problemes comuns amb els altres pobles europeus.
Rànquings
  1. El fonamentalisme d’estat o la religió de les porres, la propaganda i la impunitat criminal
  2. Jordi Puig denuncia que per sobre de "la meva la salut" defensen "la seva llengua"
  3. La xarxa europea FUEN tria Altafulla per acollir la trobada del grup de treball Non-Kin State, de nacions i minories sense estat
  4. Un llistat complet dels 53.000 socis que tenia l’ANC el 2017 en mans dels Mossos i la Policia espanyola
  5. La Intersindical es concentra davant dels establiments de Veritas
  6. Decidim i València és Refugi manifesten la seva repulsa absoluta davant qualsevol acte racista
  7. L'esperit de les llistes de país
  8. Un ebrenc a judici per les protestes contra la sentència del Procés
  9. Poble Lliure: "A Catalunya cal articular un Front popular, republicà i antifeixista per la Independència"
  10. Joaquim Casamitjana, de l’independentisme a la resistència antinazi
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid