Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Detenció de 23 responsables de Batasuna per ordre de Garzón

 5.10.07 Aquesta nit s’ha desplegat un dispositiu policial a les localitats de Segura i Olaberria, segons ha informat el diari Gara. Les 23 detencions d’aquesta operació contra militants abertzales, poc després de la detenció de Joseba Alvarez i Oihana Agirre, han estat ordenades pel magistrat Baltasar Garzón, en el marc del sumari 35/02 obert contra l’organització política Batasuna.

Comunicat de solidariat amb els detinguts d'Alerta Solidària.

Declaració de guerra al projecte independentista   (Editorial Gara)  Trad. LaFàbrica

05/10/2007 01:21 Internacional

El nombre de persones detingudes ascendeix a 22, segons han confirmat des de l'Audiencia Nacional de Madrid, des d’on s’han ordenat les detencions. Entre ells es troben Joseba Permach, Juan Kruz Aldasoro, Rufi Etxeberria, Juan Joxe Petrikorena, Ibon Arbulu, Imanol Iparragirre, Ainara Armendariz, Jon Garai i Patxi Urrutia. Igualment, un important dispositiu d'agents, segons les darreres informacions, estan registrant els domicilis dels detinguts a diverses poblacions del País Basc. Segons informa Vilaweb la policia ha detingut els membres de l’antiga i de la nova Mesa Nacional de Batasuna quan es reunien a la localitat guipuscoana de Segura. Baltsar Garzón ha considerat delictiva la reunió pel fet que Batasuna és un partit il•legalitzat, raó per la qual no pot exercir el dret de reunió.


deten_bata2A la població de guipuscoana de Segura la Policia espanyola ha desplegat un ampli operatiu, on ha instal•lat controls i ha tancat els accessos i sortides del poble. Segons les darreres informacions només es permet el pas a veïns del municipi sota control i identificació per part dels agents policials.

Sobre les 00.15, Joseba Permach i Juan Joxe Petrikorena han estat traslladats a la comissaria de la Policia espanyola de Sant Sebastià.

Durant els darrers mesos diferents magistrats de l'Audiencia Nacional han ordenat la detenció i empresonament dels portaveus i persones significatives de l'esquerra independentista basca, a més dels detinguts durant aquesta setmana. Arnaldo Otegi i Juan María Olano romanen encara a la presó per seva activitat política independentista. 

D'altra banda, a diferents localitats del País Basc la policia espanyola està realitzant nombrosos escorcolls als domicilis dels detinguts i altres militants abertzales. També la seu del Partit Comunista de les Terres Basques (EHAK) de Donostia ha estat objecte de l'operació jurídico-policial. Des d'aquest matí està custodiada per policies, a l'espera de ser escorcollada tot esperant un ordre judicial. Els agents ha acordonat la seu d'EHAK i n'han impedit l'accés al membres d'aquest partit, fins i tot a la parlamentària Nekane Erauskin.

Llista de les persones detingudes a aquesta operació (Gara)

El Govern de Zapatero segueix les passes de la ràtzia del PP al febrer de 1997, amb Garzón com executor

Amb Garzón com novament com a braç executor, deu anys després el Govern espanyol del PSOE repeteix la maniobra impulsada per l'Executiu del PP al febrer de 1997. En aquella ocasió, l’excusa jurídica, que derivaria en una condemna anul•lada després pel tribunal Constitucional espanyol, era una iniciativa política: l'assumpció de l'Alternativa Democràtica. El 2007, en un moment que el procés una negociació política amb el propi partit del Govern ha portat a un cul de sac, l'Estat torna a actuar contra la direcció política de l'esquerra abertzale.

L'embrió d'aquell procés d’empresonament de tot un moviment polític va anar a càrrec del del Govern de Felipe González, i es va iniciar amb la detenció de Jon Idigoras el 21 de febrer de 1996. Un any després, ja amb José María Aznar en Moncloa, el Tribunal Suprem va ordenar detenir un a un els membres de la Mesa Nacional d’Herri Batasuna, en un lent degoteig que es va perllongar durant diversos dies i en els quals cada detenció era resposta amb mostres incontrolables de solidaritat. A la ràtzia d'ahir va resultar evident l'interès a evitar que aquest tipus d'imatges transcendissin a l'opinió pública. Els periodistes no van poder acostar-se als detinguts. Garzón va aprenent que el pitjor enemic és la informació que no pot controlar.

 Els membres de la Mesa Nacional d’Herri Batasuna detinguts el 1997 van recuperar la llibertat, sota fiança, el mes d'abril d'aquell any,  i van ser jutjats i condemnats durant la següent  tardor: Van ser condemnats a set anys de presó per «col•laboració amb ETA», segons les acusacions formulades per Garzón. Tot i que van romandre a la presó un durant any i mig, fins a juliol de 1999, quan el Tribunal Constitucional va admetre el recurs d'empara presentada per la defensa  va confirmar que no hi havia delicte en la seva actuació. HB va conformar una nova Mesa Nacional, amb Joseba Permach i Arnaldo Otegi com a portaveus del moviment polític en el primer moment.

La història es repeteix ara, de nou de la mà de Garzón. Zapatero, que en els últims mesos justificava el fet d’haver estat tan dur en al persecució política de l’esquerra independentista basca com el PP,  ja té el seu febrer de 1997. La involució antidemocràtica de l’Estat no s’atura.

Vídeo de France 24 sobre les detencions Vilaweb.cat

Vídeo d'Euronews Vilaweb.cat

Per saber-ne més:

Tot i l'empresonament d'Otegi, Batasuna aposta per una resolució política del conflicte

País Basc: l'esquerra independentista basca surt reforçada

País Basc: estancament del procés de diàleg polític

El poder judicial espanyol emet una altra sentència política contra l'independentisme basc

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid