Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1977 Empresonament d'Albert Boadella, director d'Els Joglars

1977 Empresonament d'Albert Boadella, director d'Els Joglars, perquè 'La Torna' ofenia els militars

02/12/1977 Tal dia com avui

'La Torna' fou una peça teatral de la companyia Els Joglars que ha passat a la història especialment per haver estat causa d'un consell de guerra i d'un moviment popular sense precedents a Catalunya i la resta de l'Estat espanyol en favor de la llibertat d'expressió

L'obra recrea els ultims dies de la vida de Heinz Ches (el nom real del qual era Georg Michael Welzel) i la seva execució a garrot vil. A partir de les poques dades que es tenien sobre aquest home, es va construir una farsa en què tots els personatges actuaven amb caretes llevat del propi Ches, víctima i testimoni de tota la trama que es bastia al seu voltant per intentar restar relleu a l'execució de l'anarquista català Salvador Puig i Antich el mateix dia 2 de març de 1974. Heinz Ches era presentat doncs, com la torna de Puig Antich.

'La Torna' es va estrenar al teatre Argensola de Barbastre (Osca) el 7 de novembre de 1977. El 2 de desembre, dos dies després d'estrenar-se a Reus (el Baix Camp), l'autoritat militar prohibeix l'obra i el director, Albert Boadella, va ser detingut i empresonat. S'inicià immediatament un consell de guerra contra diversos membres de la companyia.

Boadella va ingressar a la presó Model de Barcelona i després a l'Hospital Clínic des d'on s'escapà a l'Estat francès mentre que els seus companys dels Joglars foren jutjats i condemnats fins una amnistía. A la presó i l'exili buscà la protecció i suport de diversos militants independentistes. 

Als anys '80 Boadella s'aproximà políticament al PSC-PSOE i també va demanar el vot pel CDS d'Adolfo Suárez. La Diputació de Barcelona li  va subvencionar el centre teatral d'Els Joglars construït en una masia de Pruit. Més tard, quan els seus espectacles teatrals van començar a perdre interès en el món teatral català  va ser un dels promotors de C's i simpatitzà amb UPyD (i diversos moviments espanyolistes d'extrema dreta).  La dirigent del PP Esperanza Aguirre, l'any 2009, va oferir-li dirigir els teatres del Canal de Madrid.

Albert Boadella va estrenar en 2005 al Teatre Romea de Barcelona La torna de la torna, versió de la creació col·lectiva La torna de 1977. Això provoca un nou enfrontament amb els actors de la primera versió, que en reclamen la coautoria.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid