Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1869 Vaga General a Vilanova i la Geltrú en protesta pel desarmament de la milícia dels Voluntaris de la Llibertat

1869 Vaga General a Vilanova i la Geltrú en protesta pel desarmament de la milícia dels Voluntaris de la Llibertat

26/09/1869 Tal dia com avui

1869 A Vilanova i la Geltrú es declara una vaga general en protesta per l'intent de desarmar la milícia dels Voluntaris de la Llibertat. La vaga va culminar el dia 4 d'octubre amb la intervenció de l'exèrcit i nombrosos empresonats.

Els Voluntaris de la Llibertat eren unes Milícies formades espontàniament en esclatar la Revolució de Setembre (1868), amb les armes preses als arsenals militars. Formats per l'ala radical dels revolucionaris, persistiren a Catalunya malgrat els esforços del govern central per a dissoldre'ls. Reorganitzats pel setembre del 1869, prengueren una part important en els fets de Barcelona en ésser proclamada la Primera República. Possibilitaren l'ocupació de la capitania general de Catalunya pel pro-federalista general Contreras i, per un decret de la diputació, passaren a substituir l'exèrcit regular (9 de març de 1873), fet que resultà aviat inviable. En caure la República (gener del 1874) foren desarmats per l'exèrcit.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid