Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1841 Primer intent d'enderrocament de la Ciutadella de Barcelona

1841 Es constitueix la Junta Suprema de Vigilància als crits de Victòria per Catalunya i per Barcelona!; Primer intent d’enderrocament de la Ciutadella

10/10/1841 Tal dia com avui

El seu caràcter de representant de l'opressió (la de l'ocupació militar a la qual fou sotmesa Catalunya i la seva capital, havent suprimit la seva antiga llibertat, i la de l'absolutisme de l'Antic Règim sobre els sectors liberals) la convertí en símbol odiat. Per això, la Junta de Vigilància de Barcelona n'inicià l'enderrocament l'any 1841, tot i que, quan va ser suprimida el mateix any, Espartero la féu restaurar. Amb la Revolució de Setembre de 1868, el nou responsable del govern espanyol fou el general català Joan Prim que, coneixedor dels anhels dels barcelonins, decretà la cessió de la fortalesa a la ciutat i aquesta n'ordenà immediatament l'enderroc, que es va allargar fins 1878 (prop de l'entrada de l'actual Parc que dóna a l'Estació de França es col·locà un monument al general Prim).

De la fortalesa restaren només els principals edificis interns (a excepció de l'odiada torre de la presó): la capella, el palau del governador (actualment, un institut d'ensenyament secundari) i l'arsenal, que el 1888 fou convertit en Palau Reial i el 1931 i, novament, el 1979 (de forma doblement simbòlica), en seu del Parlament de Catalunya.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid