Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Retiren símbols franquistes a Manresa

15.02.07 L'Assemblea  de Joves de Manresa (AJM) inicia una campanya per a la retirada dels símbols feixistes de la ciutat, com ja han fet altres Assemblees de Joves de la CAJEI com són la de Valls, Sant Cugat o Lleida, entre d’altres. Un dels motius que els porta  haver de prendre aquesta iniciativa és la manca de sensibilitat dels diversos governs municipals per eliminar els símbols feixistes de la ciutat.
 

15/02/2007 08:56 Política
En l'actualitat existeixen unes 400 plaques del “Ministerio de la Vivienda” juntament amb noms de carrers imposats durant la postguerra, àguiles franquistes (Guardia civil, Correos), monuments homenatjant els “caídos por la patria” (cementiri municipal).
 
Per posar un exemple, parlen  del cas del carrer “Capità Cortés”, capità de la Guàrdia Civil durant la guerra civil mort en la defensa del santuari de Santa Maria de la Cabeza que participà en la insurrecció de les tropes franquistes i en les campanyes de l’exèrcit espanyol a les creuades al Marroc, distingit per les seves accions bèl·liques a Melilla i Larache.
 
La campanya està encarada a eliminar  tota aquesta simbologia franquista que resta vigent davant la passivitat de les institucions, tot remarcant un cop més que "aquesta suposada arribada de la Democràcia s’ha fet sense trencar amb el règim anterior, permetent que encara en quedin vestigis tant dins les institucions com amb els símbols amb els que cada dia hem de conviure".
 
L'objectiu dels joves és no és només fer justícia sinó "homenatjar a tots els represaliats pel franquisme en defensa de les nostres llibertats."L'AJM exigeix a l’Ajuntament que faci la seva feina, com també demanem col·laboració als veïns i veïnes de la ciutat de Manresa per a que retirin les plaques dels seus habitatges i per a que participin en la recollida de firmes que començarem amb l’objectiu de pressionar a l’Ajuntament a que doni el pas".
 
Ara be, aquesta organització té present que tot i la retirada d’aquesta símbols, "l’opressió espanyola als Països Catalans continua present, en un altre format i disfressada de Democràcia però limitant les llibertats del nostre poble i imposant-nos el seu sistema".
 

Cens dels símbols feixistes a Manresa
Plaques de protecció social del Ministerio de la Vivienda: (un inventari de plaques, segons fons del Regio7, conclou que encara resten als carrers 400 plaques franquistes del Ministerio de la Vivienda. Hi han 11 tipus de plaques i abunden als barris de la Mion, Plaça catalunya i Sagrada Familia)  
 
Noms de carrers, avingudes i places -
-El carrer Argemí recorda un dels manresans que va ascendir més amunt en la jerarquia franquista (va arribar a ser president de la diputació de Barcelona. També va ser propietari de la Fàbrica del Pont Vell i de Sant Pau).
-El carrer d’Alcalde Montardit fa honor a un metge de professió, alcalde durant les dictadures de Primo de Ribera i de Franco. - Carrer Bisbe Perelló homenatja el Mallorca que va governar el bisbat de Vic fins 1955. 
-L’avinguda Bertrand i Serra recorda a una notable família Manresana que va donar suport a la causa dels guanyadors franquistes en finalitzar la Guerra Civil.
-Plaça d’Espanya**(El col.lectiu Desvalls, a fet un acte símbol de canvi del nom de la plaça de Joan Fuster) Monuments:
-Monument al caiguts por la pàtria (cementiri municipal)

Àligues franquistes
- Edifici de Correus (pl.. Joan Fuster)
- Caserna de la Guàrdia Civil (crta. Cardona)
 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid