Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El poder judicial espanyol emet una altra sentència política contra l'independentisme basc

21.01.07 Cap a les 12:30 del migdia de divendres passat, es donava a conèixer la decisió del Tribunal Suprem espanyol de considerar "terroristes" les organitzacions juvenils de l'esquerra abertzale (Jarrai-Haika-Segi).

21/01/2007 13:52 Política

La sentència només ha estat avalada per tres dels cinc magistrats que havien de decidir sobre el recurs de cassació presentat per la fiscalia.

La conseqüència immediata d'aquesta polèmica decisió ha estat que 23 joves independentistes bascos han vist que la pena de tres anys i mig o dos i mig que els havia imposat l'Audiència Nacional espanyola augmentava a sis anys i, per tant, tot i que alguns havien passat a la presó entre tres i quatre anys, el tribunal d'excepció espanyol en va ordenar immediatament la detenció i empresonament.

La sentència, que ja és ferma i de la qual no se'n coneix l'argumentació, contradiu la que havia emès  la secció quarta de l'Audiencia Nacional espanyola el 20 de juny de 2005. En aquella ocasió, el tribunal d'excepció espanyol havia argumentat que Jarrai, Haika i Segi no podien ser considerades organitzacions "terroristes" perquè, d'acord amb la doctrina tradicional del poder judicial espanyol, només s'hi podien considerar les que recorreguessin a l'ús d'armes o explosius.

Amb aquest decisió, el Tribunal Suprem espanyol avala les tesis de jutge Grazón, segons la qual totes les organitzacions de l'esquerra abertzale són ETA. Com en d'altres casos, la sentència estableix una doctrina en què els conceptes jurídics es fan més laxos, imprecisos i extensius, raó per la qual crea inseguretat jurídica. No cal dir que aquesta doctrina lliberticida pot afectar el resultat final del judici que es duu a terme a l'Audiencia Nacional espanyola des de novembre de 2005 contra un seguit d'organitzacions i organismes independentistes (l'anomenat sumari 18/98).

Al País Basc diverses organitzacions polítiques i sindicals, com ara Batasuna, LAB i EA, han criticat aquesta decisió ja que hi han vist un impuls polític al darrere. Pel que fa al PNB i el govern basc han continuat amb la seva actuació tradicional: d'una banda, es critica lleument la sentència i, de l'altra, l' Ertzaintza continua reprimint l'esquerra abertzale.

Per saber-ne més:

Comunicat de suport a Segi [Maulets]

Comunicat públic de recolzament a Jarrai, Haika, Segi i al conjunt de la joventut basca  [CAJEI]

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid