Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1909 Homenatge popular al dramaturg, poeta i patriota Àngel Guimerà

1909 Es realitza a Barcelona un homenatge popular al dramaturg, poeta i patriota Àngel Guimerà

23/05/1909 Tal dia com avui

 En aquesta data es va celebrar a Barcelona l'homenatge popular a Àngel Guimerà. Es va col.locar una estàtua de Manelic (personatge de l'obra Terra Baixa), de l'escultor Josep Montserrat, a Montjuïc, i i es van representar funcions teatrals de franc a la ciutat.

Va ser l'autor teatral Ignasi Iglesias qui va llançar la idea d'un homenatge al seu col·lega Àngel Guimerà, idea que el diari El Poble Català va recollir i esperonar des d'un primer moment. L'Ajuntament de Barcelona va declarar Guimerà fill predilecte de la ciutat i va promoure un monument mitjançant la subscripció pública, que va ser corresposta per molta gent. Es va fixar la data del 23 de maig de 1909 per a l'homenatge que incloïa la inauguració d'una escultura representant el Manelic, un dels personatges més famosos del teatre de Guimerà, protagonista de l'obra Terra Baixa. L'autor de la estàtua, Josep Montserrat, es va inspirar en la interpretació que l'actor Enric Borràs feia de Manelic i l'Ajuntament va decidir col·locar l'escultura a la muntanya de Montjuïc, ja que l'any anterior havia comprat la finca Laribal perquè fos un gran parc públic. La banda del Foment Martinenc va tocar per amenitzar l'acte mentre Guimerà arribava al nou parc acompanyat de l'alcalde accidental, Albert Bastardas, i un bon nombre de regidors. Va parlar primer Bastardas, que digué que aquella primera estàtua al parc de Montjuïc simbolitza el teatre català en la seva plenitud, i Guimerà va aprofitar per recordar el perfil tenebrós de la muntanya, dominada pel castell militar símbol de la repressió en preguntar-se quin serà el dia, germans tots, en què Montjuïc podrà llevar-se del cap la pesant corona de ferro. De pas va recordar que, nascut a les Canàries, el primer que va veure en arribar amb vaixell a Barcelona va ser precisament Montjuïc. Després de la inauguració, ja per la nit, sis teatres de Barcelona van fer funció de franc per unir-se a l'acte d'homenatge a Guimerà.

Si aquest ha de ser considerat més aviat com un monument a l'obra Terra baixa, Posteriorment, l'any 1984, es va aixecar a la plaça del Pi un veritable monument a Àngel Guimerà.

Per saber-ne més:

Àngel Guimerà

MANIFEST SOBRE ELS JARDINS MANELIC A MONTJUÏC

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid