Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1849 Karl Marx és expulsat d'Alemanya per les seves activitats revolucionàries

1849 Karl Marx és expulsat d'Alemanya per les seves activitats revolucionàries

16/05/1849 Tal dia com avui

En esclatar la revolució de febrer de 1848, Marx va ser expulsat de Bèlgica. Es va traslladar novament a París, i des d'allí, després de la revolució de març, va anar a Alemanya, més precisament, a Colònia. Des de l'1 de juny de 1848 fins al 19 de maig de 1849, es va publicar en aquesta ciutat la Nova Gaseta del Rin, de la que Marx era el redactor en cap. El curs dels esdeveniments revolucionaris de 1848 a 1849 va vindre a confirmar de manera brillant la nova teoria, com haurien de confirmar-la d'ara endavant els moviments proletaris i democràtics de tots els països del món. La contrarevolució triomfant va fer que Marx compareguera, primer, davant dels tribunals (sent absolt el 9 de febrer de 1849) i després el va expulsar d'Alemanya (el 16 de maig de 1849). Marx es va dirigir a París, d'on va ser expulsat també després de la manifestació del 13 de juny de 1849; llavors va anar a Londres, on va passar la resta de la seua vida.

Les condicions de vida en l'emigració eren en extrem dures, com ho revela amb tota claredat la correspondència entre Marx i Engels (editada en 1913). La misèria asfixiava realment Marx i la seua família; de no haver sigut per la constant i abnegada ajuda econòmica d'Engels, Marx no sols no haguera pogut acabar El Capital, sinó que hauria sucumbit inevitablement sota el pes de la misèria. A més, les doctrines i tendències del socialisme petit burgès, no proletari en general, que predominaven en aquella època, obligaven Marx a menar constantment una lluita implacable, i a vegades a repel·lir (com fa en la seua obra Herr Vogt)  els atacs personals més rabiosos i salvatges. Mantenint-se al marge dels cercles d'emigrats i concentrant els seus esforços en l'estudi de l'economia política, Marx va desenvolupar la seua teoria materialista en una sèrie de treballs històrics. Amb les seues obres Contribució a la crítica de l'economia política (1859) i El Capital (t I, 1867), Marx va provocar una vertadera revolució en la ciència econòmica (veja's més endavant la doctrina de Marx).

Per saber-ne més:

Breu esbós  biogràfic amb una exposició del marxisme (V.I.Lenin)

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid