Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1715 Decret de Nova Planta a Mallorca i Eivissa

1715 El Decret de Nova Planta aboleix el govern polític i administratiu de Mallorca i Eivissa

28/11/1715 Tal dia com avui

Els Decrets de Nova Planta van ser tres decrets signats per Felip V després que les seves tropes ocupessin militarment, en la Guerra de Successió, els diferents regnes i territoris de la Corona d'Aragó que no depenien del Consell d'Itàlia. Es promulgaren en les dates següents:

-Regne de València i l'Aragó: 29 de juny de 1707.
-Mallorca i les Pitiüses: 28 de novembre de 1715.
-Principat de Catalunya: 16 de gener de 1716.

El 13 d'abril de 1711 es va promulgar un segon decret a Aragó que restablí part del dret aragonès i regulà una nova organització de l'Audiència de Saragossa. La primera reivindicació de la Corona d'Aragó de l'estat de coses anterior a la Nova Planta fou el memorial de greuges anomenat Representació (1760). Els Decrets de Nova planta significaren la fi de les institucions pròpies dels països de la Corona catalano-aragonesa, per bé que aquestes ja havien perdut qualsevol influència real durant els successius regnats dels reis de la Casa d'Habsburg.

Per saber-ne més:

Els Decrets de Nova Planta

Decrets de Nova Planta

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid