Drets Humans
Entitats contra la tortura se sumen a les denúncies contra la manipulació de l'Operació Garzón

Com ja van fer els encausats del 92, denuncien la manipulació de l'article d'El País que intenta demostrar que les tortures no van existir

02/03/2012 Diari de treball
La Coordinadora Catalana per la Prevenció i Denúncia de la Tortura (CCPDT) s'ha sumat a la denúncia del col·lectiu d'encausats del 92 respecte la notícia publicada al diari El País el 24 de febrer passat titulat "Garzón y el mito de las torturas de Terra Lliure".

Tal com van recordar els encausats, que van fer públic un comunicat coincidint amb la presentació de la campanya de micromecenatge que ha impulsat Llibertat.cat per finançar un documental sobre l'Operació Garzón, la coordinadora considera que afirmar que les tortures van ser mentida "quan hi ha una sentència del Tribunal d'Estrasburg que condemna l’Estat espanyol és fer una interpretació que mereix el nostre rebuig".

"Considerem indigna la frivolitat d’aquesta informació quan se sap com és de difícil provar judicialment la pràctica de la tortura i el maltractaments", assenyala la plataforma, que intregra 14 entitats que treballen a favor dels drets humans i en concret en la denúncia i la prevenció de la tortura i altres formes de tractes cruels, inhumans o degradants a Catalunya.

L'article afirma que “Garzón no va fer res més que complir la llei, perquè no li corresponia a ell investigar les tortures". La CCPDT, però, remarca que "res no justifica que un jutge miri cap a una altra banda quan pel seu davant estan declarant persones amb lesions visibles i que diuen que han estat torturades".

En aquest sentit, recorda que la sentència del TEDH implica directament Baltasar Garzón i tota la cadena judicial de custòdia. D'aquesta manera, "la bona praxi judicial per prevenir els maltractes hauria deduït testimoni de la denúncia d’un delicte greu de tortures i hagués remès diligències als jutjats ordinaris. Allò que Garzón mai va fer, que el TEDH va condemnar i que l’article d’El Pais obvia deliberadament", manifesten les organitzacions de defensa dels drets humans, que lamenta la publicació d’articles com aquest "ja que contribueixen a fer encara més difícil la tasca per l’eradicació de la tortura i els maltractaments al nostre país".

Valora
ACONSEGUEIX EL DOCUMENTAL
Si vols el documental en DVD (amb subtítols en anglès i espanyol) només has d'enviar un correu electrònic a operaciogarzon@llibertat.cat i te l'enviarem a casa.
Vídeos
Documental sobre l'Operació Garzón - FES-LO POSSIBLE!
Aquest any, coincidint amb el vintè aniversari de l'Operació Garzón als Països Catalans, Llibertat.cat, amb el suport d'entitats i associacions com Memòria contra la Tortura i Alerta Solidària, vol posar en marxa el documental "Operació Garzón contra l'independentisme català" per abordar la persecució de l'independentisme del 1992 en el marc del 20è aniversari dels Jocs Olímpics.

No ho podem fer sense el teu ajut. Col·labora i difon el projecte des d'aquí: ves.cat/a8e-

Per saber-ho tot del documental: llibertat.cat/operaciogarzon
92, rere la pantalla
Vídeo artístic de Marcel Dalmau sobre l'operació repressiva contra l'independentisme català en el marc de la celebració dels Jocs Olímpics Barcelona 92. Aquest vídeo fou exposat el febrer de 2008 a La Capella de Barcelona.
Col·laboradors
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid