Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets humans
El País i El Punt: dues visions sobre el jutge acusat de torturador

Dos articles recents recorden les denúncies de tortures de 1992

26/02/2012 Drets i Llibertats

Dos articles apareguts recentment posen de nou sobre la taula el paper del magistrat Baltasar Garzón durant les detencions d'independentistes catalans el 1992. La recent inhabilitació del jutge de l'Audiència Nacional espanyola i el fet que aquest estiu farà 20 anys d'aquestes detencions ha reobert una nafra que mai havia passat a l'oblit, i que en el cas dels articles i informacions apologètiques de Garzón han passat a l'ofensiva com a reacció a la persistent denúncia que ha perseguit el jutge acusat de torturador.

Un article de Carles Bonaventura publicat al diari El Punt amb el títol “Garzón, ni oblit ni perdó” recorda que Garzón va ordenar “la nostra incomunicació en dependències de la Guàrdia Civil. Els dies que vam restar detinguts vam ser torturats. Tots nosaltres vam declarar davant seu, i amb senyals evidents d'haver estat maltractats, sense que fes absolutament res per saber l'origen de les lesions que presentàvem, algunes de les quals eren prou visibles. Molts de nosaltres vam fer esment del tracte rebut sense que el jutge ni tan sols s'immutés.”

Un article de Pere Rios a El País (paradoxalment encarregat de notícies relacionades amb els drets humans, com ara en casos d'actuacions dels Mossos antiavalots) porta a terme una defensa aferrissada de Garzón amb el títol “Garzón y el mito de las torturas a Terra Lliure”, publicat ahir dissabte. Aquest article reprodueix el to de legitimació de les detencions de 1992 realitzada per aquest mateix diari i  justifica el paper de Garzón amb fragments com “Han pasado 20 años y algunos sectores de la sociedad civil catalana y del independentismo siguen invocando esos bulos. El más extendido es que el juez Garzón, que ordenó la operación contra Terra Lliure y su entorno independentista, no investigó las denuncias de torturas”.

Rios no cita en cap moment els testimonis i la bibliografia que assenyala Garzón com el jutge torturador a l'Estat espanyol, davant del qual han passat incomptables detinguts per motius polítics incomunicats per ordre del magistrat i torturats a dependències dels cossos armats. El periodista del diari madrileny es limita a criminalitzar alguns dels detinguts que van ser condemnats posteriorment, a recordar que un metge forense va assistir els torturats o a fer desaparèixer la responsabilitat de Garzón pel fet que la sentència del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg “se hace el menor reproche a la actuación de Garzón con relación a las denuncias de malos tratos”.


Valora
Vídeos
L'Operació Garzón i la sentència d'Estrasburg
Ramon Piqué és entrevistat després de fer-se públic que el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg condemnava, l'any 2004, l'Estat espanyol per no haver investigat de forma efectiva i en profunditat les denúncies de tortures a 15 patriotes catalans detinguts abans de la celebració de les Olimpíades del 1992.
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid