Operació Garzón, 20 anys
La presentació del documental "L'Operació Garzón” deixa xicotet el teatre Micalet de València

La presentació del documental va tindre l'acollida esperada, i el teatre del Micalet es va quedar xicotet, amb una àmplia assistència que va superar les 300 persones

27/09/2012 Diari de treball
Homenatge als encausats del 92 a València Homenatge als encausats del 92 a València

Dimarts passat, es va realitzar la Jornada contra la tortura a la Societat Coral el Micalet de València, organitzat pel Fòrum per la Memòria del País Valencià i la mateixa Societat coral el Micalet, l'acte va contar amb la presentació del documental “Operació Garzón contra l'independentisme català” i nombroses actuacions i intervencions.

Val a dir que es presentava el documental per primera vegada al País Valencià, i amb aquest acte es vol recordar els 20 anys de l'operació dirigida pel jutge de l'Audiència nacional espanyola, Baltasar Garzón contra l'independentisme combatiu arreu dels Països Catalans, en què 60 independentistes foren detinguts i molts d'ells torturats per agents de la Guàrdia civil, en un intent de desmantellar de socarrel el moviment independentista, així com d'evitar qualsevol tipus de protesta durant els Jocs Olímpics de Barcelona.

El teatre del Micalet es va quedar xicotet

La presentació del documental va tindre l'acollida esperada, i el teatre del Micalet es va quedar xicotet, amb una àmplia assistència que va superar les 300 persones.

La jornada va començar amb l'actuació de la Colla de dolçainers Estrela Roja de Benimaclet (València), a continuació es va presentar formalment l'acte per part d'Empar Salvador, presidenta del Fòrum per la Memòria del País Valencià i Tonetxo Pardiñas, per part de la Societat coral el Micalet, la presentació va donar lloc a l'actuació del grup Owix, de Callosa d'En Sarrià (Marina Baixa), finalitzada aquesta es va projectar el documental “Operació Garzón contra l'independentisme català”.

Acabat el documental es va donar part a les intervencions d'alguns dels represaliats en la ràtzia del 92, en primer lloc Carles Benítez, en nom de Llibertat.cat, que va realitzar un incís al final de la seua intervenció, per recordar Josep Antoni Villaescusa, valencià militant de Terra Lliure que va perdre la vida durant la realització d'una acció.

Les següents intervencions correspongueren als encausat,  Pep Musté, i Antoni Infante, Infante durant la seua intervenció va cridar a la unitat dels independentistes i va fer palés que la Unitat Popular serà la que ens porte a decidir el futur del nostre poble i a la millora de condicions de vida de la classe treballadora, i que a més que ara i aquí la intervenció del nostre poble necessita d'una eina d'intervenció política a nivell territorial, i és per això que Antoni Infante va defensar el projecte de “Nosaltres els Fusterians” que s'està portant a terme al País Valencià.

Acabades les intervencions amb els aplaudiments del públic continuaren les actuacions amb el cantautor Carles Enguix, el cantautor xativí, Feliu Ventura i Pau Alabajos.

Per tancar l'acte, Guillem Agulló i Carmen Salvador, el pare i la mare de Guillem Agulló i Salvador, militant de Maulets i de SHARP assassinat per un grup de feixistes en 1993, recitaren una poesia de Vicent Andrés Estellés. Finalment, la Colla de dolçainers i dolçaineres Estrela Roja de Benimaclet, va interpretar la Muixeranga, els Segadors i la Internacional per tancar l'acte.

Homenatge als encausats del 92

Cal remarcar també que la jornada contra la tortura no sols va contar amb la presència de Benítez, Infante i Musté, sinó amb cinc represaliats més que foren també protagonistes sense voler-ho de l'operació repressiva, foren: Joan Durà, Artur Escútia, Jeroni Salvador, Xavier Tolosana i Josep Poveda, tot sumant un total de huit persones que reberen just i merescut homenatge vint anys després, tot i que mentre es produïen aquests fets a València, a Madrid la policia nacional espanyola carregava brutalment contra manifestants indefensos concentrats a les immediacions del Congrés dels diputats, sembla que vint anys després, algunes coses no canvien.

 A continuació es va realitzar un sopar als mateixos locals de la Societat coral. Una jornada que va deixar amb plena satisfacció els organitzadors i assistents, ja que com afirmaren “cal recordar per tal que no es torne a repetir”.

Ampli suport a l'acte

 D'altra banda, l'acte va contar amb el recolzament de Assemblea Nacional Catalana (ANC), Associació Cultural Ca Bassot, Ca Revolta, CNT-València, Esquerra Anticapitalista-ESAN, Esquerra Republicana del País Valencià (ERPV), JERPV, Llibertat.cat, Moviment de Defensa de la Terra (MDT), PSAN, Solidaritat Catalana per la Independència (SI).

Valora
ACONSEGUEIX EL DOCUMENTAL
Si vols el documental en DVD (amb subtítols en anglès i espanyol) només has d'enviar un correu electrònic a operaciogarzon@llibertat.cat i te l'enviarem a casa.
Col·laboradors
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid