Operació Garzón, 20 anys
El documental "L'Operació Gazón" s'estrena a Tarragona

A l'acte hi van participar el candidat de la CUP per Tarragona, Jordi Martí, i els encausats Xavier Tolosana, Ramon Piqué i Toni Infante

20/10/2012 Diari de treball

“Si som avui aquí és perquè anteriorment algú va lluitar perquè hi poguéssim arribar”. Així va presentar Francesc-Xavier Tolosana, tarragoní encausat en l'Operació Garzón, el documental L'Operació Garzón contra l'independentisme català en la seva estrena a Tarragona.

A l'acte hi havia també el candidat de la CUP-Alternativa d'Esquerres per la demarcació de Tarragona, Jordi Martí, i els també encausats Ramon Piqué i Toni Infante. Una vuitantena de persones van assistir a la projecció, que es va celebrar a l'Antiga Audiència de Tarragona.

La reivindicació de la memòria històrica va ser una constant durant tota la jornada. Els encausats van explicar els seus testimonis als assistents, que inclouen les experiències viscudes a les comissaries tant del lloc de detenció com un cop aplicada la llei antiterrorista i traslladats a Madrid.

En declaracions a Pobleviu.cat, que va elaborar un vídeo de l'acte, Jordi Martí explica que l'any 92, quan ell era militant de l'MDT, es van viure "moments de por i de patiment". Segons assenyala, el documental "és un exercici de memòria història" que mostra "l'actuació del jutge Garzón i de tot l'aparell de l'Estat d'eliminar la dissidència independentista i revolucionària en un intent que mirat a partir de l'actualitat va fracassar".

Tot i així, afirma que "és interessant veure-ho per entendre que els contextos polítics i socials es modelen a partir dels intents de l'Estat de mantenir la seva supremacia a partir de l'ús de la violència".

Tolosana, de la seva banda, posa de manifest que a Tarragona l'Operació Garzón "va fer confluir molta gent que no era independentista però que es va solidaritzar i va fer costat a la gent que era la presó", tot i que "molts d'ells no eren independentistes", destaca, sinó que se solidaritzaven amb la gent que va patir tortura i repressió.

Infante explica que la propera fita important per a l'independentisme són les eleccions del 25 de novembre, perquè entrarà en escena "una força clarament independentista i d'esquerres que a més està absolutament arrelada en els moviments socials i en la lluista del nostre poble treballador".

I a mitjà termini, recalca, hi ha la lluita del País Valencià, "que ens obrirem camí fins a convergir amb el conjunt de la nació", fet que demostra que "malgrat el cop del 92, els d'abans i els que han vingut després, som capaços de seguir avançant i conintuar lluitant".

La d'ahir és la tercera presentació del documental que s'ha fet al Camp, després de Falset i Cabacés.

Valora
ACONSEGUEIX EL DOCUMENTAL
Si vols el documental en DVD (amb subtítols en anglès i espanyol) només has d'enviar un correu electrònic a operaciogarzon@llibertat.cat i te l'enviarem a casa.
Col·laboradors
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid