Xerrada-Debat
"La realitat del cas Garzón" a València

Empar Salvador i Toni Infante participaran a la xerrada del Casal Obrer i Popular de València

20/03/2012 Política
El 30 de març València acollirà una xerrada-debat que vol contribuir a treure del silenci l'Operació Garzón. La jornada, que porta per nom "La realitat del cas Garzón", se celebrarà a les set de la tarda al Casal Obrer i Popular de Francesc Santacatalina de València.

L'acte se celebra per commemorar els 20 anys de l’Operació Garzón contra l’independentisme combatiu el 1992 en el marc dels Jocs Olímpics de Barcelona. A la xerrada hi participaran Empar Salvador, del Fòrum per la Memòria del País Valencià, i Toni Infante, víctima de l'Operació Garzón.

El Fòrum per la Memòria del País Valencià va presentar el 2008 a l’Audiència Nacional espanyola una denúncia per desaparicions forçades massives i crims contra la humanitat durant el franquisme. El sumari amb aquesta denúncia i d'altres presentades arreu de l’estat espanyol va ser instruït pel jutge Baltasar Garzón. Salvador parlarà dels esdeveniments ocorreguts durant la instrucció del sumari i les seues conseqüències i del tractament a la denúncia de València.

De la seva banda, Toni Infante va ser detingut i torturat en l’operació repressiva de l’any 1992 en el marc dels Jocs Olímpics de Barcelona. Durant l’operació van ser detingudes més de seixanta persones de tot l’àmbit dels Països Catalans, moltes de les quals van patir tortures. Aquella operació repressiva, de la que ara es compleixen 20 anys i de la que se n'està preparant un documental, va ser dirigida i executada des dels òrgans de poder de l’estat espanyol, amb la cobertura del govern socialista de Felipe González i el silenci dels partits majoritaris liderada pel jutge Baltasar Garzón.

Les tortures mai van ser investigades per les instàncies judicials espanyoles malgrat que alguns del acusats van comparèixer davant el jutge Garzón amb contusions visibles després dels dies d’incomunicació. Finalment, el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg, va constatar la negligència de l’estat espanyol en no investigar a fons les denúncies dels detinguts i va reconèixer l'existència de tortures.
Valora
ACONSEGUEIX EL DOCUMENTAL
Si vols el documental en DVD (amb subtítols en anglès i espanyol) només has d'enviar un correu electrònic a operaciogarzon@llibertat.cat i te l'enviarem a casa.
Col·laboradors
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid