Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cop d'estat de Merkel i Sarkozy a Grècia per impedir un referèndum

El gest democràtic del govern grec de convocar un referèndum a Grècia per demanar als ciutadans si accepten o no les mesures de la Unió Europea pel país ha desfermat les ires dels líders europeus, que malden de totes totes perquè el primer ministre grec, Giorgos Papandreu, faci marxa enrere i no faci cap consulta popular.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Nicolas Sarkozy, han mogut fitxa per aguditzar el cop d'estat financer que ja fa temps que sacseja el país hel·lè. És per això que després de l'anunci de Papandreu van fer pressió perquè acudís avui a la cimera del G-20 a Canes.

02/11/2011 10:15 Internacional

Amb tot, Papandreu ja va deixar clar ahir que té intenció de mantenir el referèndum sobre el nou pla de rescat financer de Grècia i avui, després d'una reunió de més de set hores del seu gabinet, tots els ministres han decidit donar suport a la convocatòria del plebiscit.

El govern grec decideix passar per alt així els avisos dels líders europeus i opta per mantenir el referèndum perquè "confiem en els ciutadans, creiem en el seu criteri, confiem en la seva decisió", en paraules del mateix Papandreu.

Una actitud que ha generat nerviosisme entre els líders de la UE, fet que ha portat Merkel i Sarkozy a acordar fer pressió al govern grec perquè accepti el rescat i apliqui les decisions acordades per la UE, encara que sigui en perjudici de la democràcia. En aquest sentit, han programat una trobada amb el govern grec, el Fons Monetari Internacional (FMI) i els socis europeus que tindrà lloc aquest dimecres a Canes en el marc de la celebració de la cimera del G-20.

Destituïda la cúpula de les forces armades

merkel-sarkozy-greeceEn una decisió que ha sorprès tothom, el ministre de Defensa grec, Panos Beglitis, ha substituït els comandaments militars de Grècia. Segons confirma el diari Athens News, la reunió extraordinària del Consell de Ministres ha acceptat la proposta de Beglitis "que els propers canvis es facin a l'exèrcit, a la força armada i força aèria".

Aquest fet podria induir a un cop d'estat militar contra l'executiu de Papandreu. Cal recordar que ara fa un mes l'exèrcit grec va comprar 400 tancs als Estats Units. 

D'altra banda, Papandreu ja ha deixat clara la seva voluntat de mantenir Grècia a la zona euro. Així, considera que el referèndum deixarà encara més clar que Grècia pertany a l'eurozona. "El referèndum serà un manament clar i un missatge clar dins i fora de Grècia en la nostra trajectòria europea i la participació en l'euro", ha dit Papandreou, que ha afegit que "ningú podrà dubtar de la presència de Grècia a l'euro". Amb tot, sí que ha demanat que la reunió dels líders del G-20 a Canes serveixi "per acordar polítiques que assegurin que la democràcia està per sobre de les ànsies del mercat", tal com es pretén amb la celebració del referèndum, cosa que la UE no accepta.

La UE culpa Grècia de tots els mals

La maquinària comunitària s'ha mobilitzat per presentar el referèndum com l'origen de tots els mals i la causa de la caiguda a les borses ahir dimarts. Amb tot, qui va encendre les alarmes va ser el president de l'Eurogrup, Joean-Claude Juncker, que va alertar que Grècia podria enfrontar-se a una fallida financera si la població acaba votant en contra de l'últim paquet de rescat de la Unió Europea. Juncker va insistir que el referèndum ha afegit "gran nerviosisme i inseguretat" a una complicada situació econòmica a la zona euro. Aquest fet va generar una forta caiguda a els borses europees, que van tancar en vermell dimarts.
 
És per això que des de Brussel·les s'intenta presentar el rescat com l'única opció per salvar Grècia de la fallida econòmica. El pla de rescat és de 130.000 milions i la condonació del 50% del seu deute extern. Tot, però, a canvi d'introduir encara més retallades socials, que se sumen a les que ja s'han anat aplicant, com l'augment dles impostos indirectes i la rebaixa de pensions i salaris.
 
El segon pla de rescat obligarà Grècia a la suspensió de 30.000 funcionaris, amb una retallada salarial del 60%, que poden ser acomiadats d'aquí a un any; la suspensió de la negociació col·lectiva sobre salaris; la caiguda d'un 20% de les pensions que superen els 1.000 euros i la rebaixa de l'exempció per pagar impostos de 8.000 a 5.000 euros d'ingressos anuals.
 

Per saber-ne més:

L'exèrcit grec compra 400 tancs als Estats Units 

Grècia ja ha convocat 8 vagues generals 

Grècia: frau, farsa, espoli o incompetència 

Grècia: no podia ser d'altra manera 

Grècia versus Catalunya 

Grècia torna a sortir al carrer al clam de "Torneu-nos els diners que ens heu robat i marxeu" 

Grècia convoca nova revolta popular el 20 de maig

Un 58% del lectorat assegura que no som Grècia per culpa del sindicats 

Grècia 

De la Tercera Avinguda a Grècia, angiolillos i morrals 

L'Anàlisi: Per què no admeten que darrere del pla d'austeritat grec hi ha la banca?

El govern grec no fa cas del poble i aprova el pla d'austeritat

La revolta popular grega fascina l'Esquerra Independentista

Vídeos de la vaga general a Grècia

Vaga general: Comença la revolta popular a Grècia

Concentració davant el consolat de Grècia a València 

On era la majoria proletària l'1 de maig? 

La UE i Grècia: Un lladre robant-ne un altre 

Crònica de la manifestació en solidaritat amb Grècia 

 

 
 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid