Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Vaga general: Comença la revolta popular a Grècia

L'infern ha arribat, la revolta popular ha començat a Grècia. "Pobles d'Europa, rebel·leu-vos" és la consigna que presideix avui Grècia i, de fet, una pancarta amb aquest lema llueix al capdemunt de l'Acròpolis, ocupat pels manifestants.

Grècia ha quedat avui paralitzada. Els ports i aeroports estan aturats, com la resta de transports públics, taxis, metro i autobusos, les escoles no obriran, com moltes botigues, i els hospitals només atendran els casos que siguin molt urgents. Els còctels molotov contra la policia són els protagonistes de la jornada.

05/05/2010 09:21 Internacional

Les protestes estan motivades per la draconiana retallada salarial i la impopular pujada dels impostos amb què el primer ministre, Iorgos Papandreu, pensa pagar el rescat de la UE i l'FMI. "Es poden fer altres coses abans que treure-li diners a un pensionista que cobra només 500 euros mensuals", es queixa el líder del sindicat Adedy, Spyros Papaspyros.

ddLes enquestes preveuen que almenys la meitat dels prop de dotze milions de grecs surtin aquest dimecres al carrer. El 85% dels grecs consideren que el predecessor del primer ministre Papandreu, Kostas Karamanlis, és el gran responsable de l'hecatombe econòmica, perquè va falsejar les dades econòmiques per amagar la crisi. "No donarem ni un cèntim per la crisi" proclamen els militants del sindicat comunista PAME.

El setge policial és asfixiant i fins i tot l'exèrcit s'ha hagut de desplegar en un dispositiu de seguretat sense precedents tement que la manifestació, que està convocada a les onze del matí a la Universitat Politècnica i creuarà la capital grega fins al Parlament, sigui multitudinària i violenta, com el caos de fa un any i mig pels enfrontaments entre universitaris i policia després que el tret d'un agent matés un estudiant.

La vaga general d'aquest dimecres, la tercera d'aquesta tragèdia econòmica grega, és una prova de foc per al socialista Papandreu i la dolorosa tisorada de 30.000 milions d'euros amb què pretén rebaixar els números vermells en onze punts, del 13,6% al 3% màxim permès per la zona euro, en tres anys.

El pla d'austeritat que, al dictat dels negociadors de Brusselgrecia·les i Washington, va presentar aquest dimarts al Parlament grec, preveu que I l'IVA s'apujarà encara més, fins el 23% -al març ja havia augmentat del 19% al 21%-, i que els impostos que graven la benzina i l'alcohol s'encariran deu punts de cop.

I és que fins i tot en el sector privat les pagues extraordinàries gairebé desapareixeran, l'acomiadament s'abarateix i l'edat de jubilació s'ajorna. Els dos grans sindicats del país, el que representa a la funció pública (Adedy) i el del sector privat (GSEE) han convocat la vaga general.

S'espera el caos al carrer i també a les borses. La d'Atenes es va esfondrar aquest dimarts el 6,68%.  L'Acròpolis d'Atenes, com la resta d'atraccions turístiques, no es podran visitar i les televisions i ràdios no faran informatius. 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid