Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L'Anàlisi: Per què no admeten que darrere del pla d'austeritat grec hi ha la banca?

El pla d'austeritat aprovat pel govern grec i ordenat des de la Unió Europea representarà per als estats rics i els bancs guanyar diners a costa del poble grec.

Aquest pla d'austeritat suposarà una veritable catàstrofe per a la població grega, per als assalariats tant del sector privat com del públic, per als pensionistes i pels aturats. En definitiva, una ràtzia.

09/05/2010 20:55

La crisi grega és la demostració en escala natural de la triple perillositat del Fons Monetari Internacional, la Unió Europea i els mercats financers. 



hahaEl Banc Central Europeu no està al servei de les poblacions europees sinó només al servei dels bancs i dels organismes financers. Els mercats financers, després d'haver provocat i precipitat la crisi grega, a través de les agències de qualificació pagades pels grans bancs nord-americans, volen obtenir encara més beneficis de les seves estratègies especulatives. I el govern del PASOK (Moviment Socialista Panhel·lènic, liderat per Papandreu), la UE i l'FMI li serveixen en safata de plata.



L'FMI, justament desprestigiat pels seus catastròfics "plans d'ajustament estructural", reapareix a la zona euro, després d'haver causat estralls en diversos països de l'est europeu. Ara utilitza els mateixos procediments que abans, adaptats als mateixos comanditaris: els mercats financers i les transnacionals. Avui com ahir, és la seva veritable naturalesa de bomber piròman que es revela sense embuts. 

La Unió Europea i la seva Comissió també es rendeix a la "competència lliure i no falsejada".

Darrere de la indústria financera hi ha les multinacionals de la indústria, del comerç i dels serveis. 

Si estigmatitzem amb tota justícia els fons especulatius, les agències de qualificació i la indústria financera, tampoc perdem de vista que és només l'arbre que impedeix veure el bosc.

Aquesta especulació desenfrenada que estrangula els pobres només és possible a causa de dues raons principals:

- Les successives desreglamentaciones dels mercats financers a partir dels anys vuitanta del segle passat.

- La decisió voluntària i conscient de la gran patronal de dedicar els seus nous beneficis a l'especulació en lloc de dedicar-los a la producció i l'ocupació. lluita

Aquesta acumulació de nous beneficis té el seu origen en un nou repartiment de les riqueses a favor dels beneficis i en detriment de la part que correspon als assalariats. Aquesta part va disminuir en prop del 10% del PIB en 25 anys, en el conjunt dels països desenvolupats.

Aquesta orientació econòmica, liderada per la ideologia neoliberal, és la causa principal de la crisi econòmica i financera que patim actualment. 

Els diferents governs que, durant 30 anys, es van succeir a Grècia així com en altres països del Nord, té també una gran responsabilitat en l'augment del deute públic.

Les polítiques fiscals, que afavoreixen a les famílies més riques i les grans empreses (impost sobre la renda, el patrimoni i el de societats) van disminuir considerablement els ingressos pressupostaris i agreujar el dèficit públic, obligant els Estats a augmentar el seu endeutament. 

S'evita que paguin els responsables de la crisi i en canvi és al poble al qual es presenta el compte.

En el pla d'austeritat PASOK-UE-FMI imposat al poble grec hi ha només petites mesures, ineficaces, per establir un començament de justícia fiscal i no hi ha absolutament res per lluitar contra l'evasió fiscal dels beneficis de les grans empreses. Les «solucions» del PASOK, de la UE i de l'FMI precipiten a Grècia cap a un aprofundiment de la seva crisi. Una recessió mínima de 4 punts al PIB estava ja programada per al 2010.

Els petits artesans i comerciants, les petites empreses patiran una llarga sèrie de fallides i d'abandonament d'activitats. L'atur augmentarà enormement i les classes populars i mitjanes veuran com el seu nivell de vida caurà lliurement. Creixeran les desigualtats mentre els drets humans fonamentals (accés a l'energia, l'aigua, a la sanitat, a l'educació, etc.) estan amenaçats per la part més pobra de la població.

Mesures que amaga el pla d'austeritat:

- Congelació de salaris i pensions de la funció pública durant 5 anys. 


 - Supressió de l'equivalent a dos mesos de salari als funcionaris. 


- Augment del tipus principal de l'IVA, que, després d'haver passat del 19 al 21%, ara serà del 23%. L'augment dels tipus reduïts seran del 5 al 5,5%, i del 10 al 11%.

- Els impostos sobre els combustibles, alcohol i tabac augmenten un 10% per segona vegada en un mes.

- Les jubilacions anticipades (degudes a condiciongrecias de treball especialment dures) estaran prohibides abans dels 60 anys.

- L'edat legal per a la jubilació de les dones passa dels 60 als 65 anys, d'aquí a 2013.

- Per als homes, l'edat legal per a la jubilació dependrà de l'esperança de vida.

- Es necessitarà 40 anys de treball cotitzats (i no els 37 anys d'ara, a part dels anys d'estudi i atur) per obtenir la jubilació completa. 


 - Aquesta jubilació estarà calculada sobre el salari mitjà de la totalitat dels anys treballats, i no en funció de l'últim salari, com és fins ara (en general, una disminució de l'import percebut d'entre el 45 al 60%.).

- L'Estat reduirà les despeses de les seves funcions (salut, educació, etc.) en 1.500 milions d'euros. 


- Les inversions públiques també seran reduïdes a 1.500 milions d'euros. 


- És estable un nou salari mínim per als joves i els aturats de llarga durada (és a dir, l'equivalent al CPE rebutjat a França per la joventut i els sindicats).  

Sotmesos al capital

 

- Els transports, l'energia i algunes professions reservades a l'Estat seran liberalitzades i obertes al sector privat (és a dir, privatitzacions).

- El sector financer (principalment els bancs) es beneficiarà d'un fons d'ajuda implementat amb l'ajuda del FMI i la Unió Europea. 


- La flexibilitat en el treball serà reforçada. 


- Es facilitarà l'acomiadament. 


- L'economia grega quedarà sotmesa al control de l'FMI.

- Grècia no podrà devaluar la seva moneda, ni jugar amb els tipus d'interès.

- Tampoc podrà reestructura el deute, ja que les institucions financeres europees tenen 2 / 3 de la mateixa.

- Els bancs continuaran gaudint de préstecs del Banc Central Europeu a un tipus d'interès de l'1%, i així podran prestar aquests diners als Estats (mitjançant remuneració).

- Els països de la zona euro prestaran a Grècia entre 100.000 milions i 135.000 milions d'euros, com a ajudcremaa i aquest préstec haurà de ser retornat en 3 anys, amb un tipus d'interès del 5% (aquest mateix any haurà de tornar 45.000 milions d'euros).  

Solucions alternatives 



- El pagament del deute públic de Grècia ha de ser suspès immediatament i s'ha de dur a terme una auditoria pública per decidir sobre la legitimitat o il·legitimitat de l'esmentat deute. 


- S'han de prendre mesures d'anul·lació i els beneficis financers del deute han gravar en origen, amb el tipus d'interès màxim de l'impost a la renda. 


- S'han de prendre mesures fiscals, de manera immediata, per restablir la justícia fiscal i lluitar contra el frau. En aquest moment, segons els comptes del Tresor grec, els funcionaris (designats com a boc emissari) i els obrers declaren uns ingressos més grans que els professionals liberals (metges, farmacèutics, advocats) i fins i tot que els executius dels bancs. La quasi totalitat de les grans empreses declaren els seus beneficis en els països amb la fiscalitat més avantatjosa (especialment a Xipre) o els amaguen en els paradisos fiscals.

L'església ortodoxa continua beneficiant-se de unes exoneracions fiscals exorbitants sobre el patrimoni en general i sobre l'immobilària transformació social i econòmica. Hi ha diners a Grècia però no on el pla d'austeritat vol agafar-lo.

A tot arreu, a Grècia i també en els altres països europeus, la solidaritat amb la mobilització ha d'augmentar. Avui és Grècia però tots sabem que demà serà Portugal, Irlanda o l'Estat espanyol. Demà passat, tota la zona euro pot trontollar, inclosos els seus països més «rics». 



El govern grec no fa cas del poble i aprova el pla d'austeritat

La revolta popular grega fascina l'Esquerra Independentista

Vídeos de la vaga general a Grècia

Vaga general: Comença la revolta popular a Grècia

Concentració davant el consolat de Grècia a València 

On era la majoria proletària l'1 de maig? 

La UE i Grècia: Un lladre robant-ne un altre 

Crònica de la manifestació en solidaritat amb Grècia 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid