Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Moviment veïnal
El Suprem confirma que el pla del Cabanyal representa espoli

El veïnat assoleix una victòria més, aquesta molt definitiva

09/07/2014 Territori
Una nova sentència dóna la raó a "Salvem el Cabanyal" Una nova sentència dóna la raó a "Salvem el Cabanyal" | Autor: Arxiu

El Tribunal Suprem ha confirmat de manera contundent la sentència de l'Audiència que va validar l'ordre del Ministeri de Cultura de 2009 que va declarar espoli del patrimoni històric el pla especial del Cabanyal. Aquest recurs era l'últim cartutx judicial que els quedava per cremar a les administracions valencianes (Generalitat i Ajuntament de València) en la seva defensa del projecte urbanístic de la prolongació de l'avinguda Blasco Ibáñez que travessa el barri mariner del Cabanyal, declarat bé d'interès cultural.

El Suprem desmunta d'un en un els arguments de la Generalitat i recalca que "els casos d'espoliació del patrimoni cultural, artístic i monumental són una competència exclusiva atribuïda per la Constitució a l'Estat".

La sentència, datada el 23 de juny, fa una encesa defensa de la competència estatal en matèria d'espoli. Destaca així que les competències de les autonomies en matèria de patrimoni "de cap manera aconsegueixen a pressionar o restringir la capacitat del titular de la competència exclusiva per qualificar si aquella ha estat suficient per evitar l'espoli".

Avala la protecció del barri

Els informes del Ministeri de Cultura sostenien que amb el pas de l'avinguda Blasco Ibáñez pel mig del barri, es destrueix la trama singular del Cabanyal, enderrocant 1651 habitatges, uns 400 protegits pel seu valor històric, alguns d'ells ja enderrocats, i que per tant s'estava cometent un "espoli del patrimoni històric".

Després de 17 anys de lluita veïnal, la sentència és una nova victòria, que podria ser la definitiva. Ara cal veure com actua l'Ajuntament de València. De moment, l'alcaldessa Rita Barberà no ha fet cap comentari sobre la sentència

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid