Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Barris en lluita
La Justícia dóna suport a la paralització dels enderrocaments al Cabanyal

"Salvem el Cabanyal" celebra la decisió, ja que confirma l'expoli de l'Ajuntament de València al barri

27/01/2014

L'Audiència Nacional espanyola ha donat la raó al Ministeri de Cultura espanyol i a la Plataforma Salvem el Cabanyal. El Tribunal situat a Madrid acaba d'emetre sentència en la qual rebutja la impugnació per part de l'Ajuntament de València de l'Ordre del Ministeri de Cultura que va declarar a la fi de 2009 que el Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal suposava un espoli del Patrimoni històric i cultural.

Segons la Plataforma, la sentència rebutja fil per randa les al·legacions del govern municipal, i declara que l'Ordre Ministerial és correcta, en la seva forma i en el seu contingut.

L'origen dels fets es remunta al 29 de desembre de 2009, quan el Ministeri de Cultura va dictar una Ordre en la qual declarava que el PEPRI suposava l'espoliació del conjunt històric del Cabanyal, declarat Bé d'Interès Cultural amb categoria de conjunt històric en 1993 i suspenia de forma immediata la seva execució fins que s'adaptés i garantís la protecció dels valors d'aquest conjunt.

El Consell, Ajuntament i Govern central es van embardissar en un embull de recursos en les diferents instàncies jurídiques i parlamentàries. El Consell va aprovar el decret llei 1/2010 que pretenia blindar el pla especial de reforma barri i que va ser recorregut pel Govern que ho va considerar inconstitucional.

A més, l'ordre ministerial va ser recorreguda per l'Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana que consideraven que era inconstitucional i atacava l'autogovern dels valencians. L'Audiència Nacional, no obstant això, considera que l'ordre ministerial és "correcta" i que el Ministeri de Cultura té capacitat per emetre la declaració d'espoli, com així va fer, doncs "queda clar" que l'Estat central és constitucionalment competent en matèria de protecció i conservació general del patrimoni històric.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid