Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi Ambient
Cadenes humanes a la costa catalana en contra les prospeccions de petroli i gas

S'ha denunciat l'aprovació la declaració d'impacte ambiental del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Medi Ambient espanyol per autoritzar prospeccions petrolíferes de Repsol en aigües de les Illes Canàries i les propostes de noves prospeccions al Mediterrani

29/06/2014 Territori

Entitats d'ecologistes dels Països Catalans han promogut aquest dissabte una acció conjunta de protesta  contra les prospeccions marines de petroli i gas que afecten la costa mediterrània.  Així, en diversos indrets de la costa catalana s'han fet cadenes i mosaics humans a les platges, concerts o s'han recollit signatures. A Menorca es van fer cadenes humanes al voltant de diverses gasolineres.

Les protestes també es van realitzar conjuntament amb altres territoris de l'Estat com a les Illes Canàries, on es van fer accions com ara una cadena humana, concentracions o taules informatives i recollides de signatures.

La convocatòria tenia com a objectiu demanar l'aturada de les prospeccions al mar i reclamar un canvi del model energètic. Les prospeccions de petroli i gas estan arribant a tota la costa dels Països Catalans.

Platja del Portitxol (l'Escala, Alt Empordà)

Unes 80 persones han fet una gran cadena humana aquest dissabte a la platja del Portitxol, a l'Escala (Alt Empordà). Els participants han volgut simbolitzar el seu rebuig als projectes empresarials que estan interessats a buscar i explotar hidrocarburs a la Costa Brava amb una gran abraçada al mar.

L'acció estava organitzada per la Plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana i comptava amb el suport de l'Associació de Naturalistes de Girona i la IAEDEN-Salvem l'Empordà.

Platja de la Barceloneta (davant de l'Hospital del Mar)

Hi va haver una recollida de signatures

Platja de Talamanca (Eivissa)

Diverses desenes de persones van formar ahir a la tarda una cadena humana a la platja de Talamanca, a Eivissa, per protestar contra les prospeccions petrolíferes en aigües de Balears.

La cadena humana va ser convocada a través de Facebook sota el lema "#Ens sobra energia" per les plataformes ciutadanes Evissa Antipetrolera, Eivissa Diu No i el GEN, Fundació Deixalles i Ordinadors Solidaris.


Boulevard Abel Matutes, Plaça Antoni Albert i Nieto (Eivissa)

Representants de l'Aliança Mar Blava es van concentrar ahir al matí al bulevard Abel Matutes d'Eivissa en protesta contra les prospeccions petrolieres i van exigir al Govern espanyol "canvis urgents en el model energètic per fer de l'estalvi, l'eficiència i les energies renovables els seus fonaments".

Van assenyalar que la dependència energètica actual de les illes Pitiuses en relació al petroli és total. A Eivissa es cremen 8.769 litres de petroli per hora per produir l'electricitat que es consumeix, la qual cosa genera 725.109 tones de diòxid de carboni anuals, principal gas d'efecte hivernacle causant de l'escalfament global del planeta.

Els representants de Mar Blava van denunciar que en canvi, amb més de 3.000 hores de sol a l'any en les Pitiuses i fins a 1.569 kWh/m2 d'energia solar anuals, resulta una gran incoherència que menys de l'1 % del consumit procedeixi de fonts d'energia renovables.

Segons un estudi encarregat pel Govern aquest any, amb tan sols un 2,15 % d'ocupació del territori amb plaques fotovoltaiques, es produiria energia elèctrica més que suficient (fins a 11 vegades més) per cobrir les necessitats energètiques d'Eivissa.

Els portaveus de l'Aliança Mar Blava van posar com a exemple el cas d'Alemanya, actual líder mundial en energia solar malgrat ser un país amb nivells mitjana de radiació bastant inferiors als d'Espanya.

Al juny Alemanya va batre tres rècords de producció d'energia solar en les primeres dues setmanes del mes, arribant a aconseguir el 9 de juny, solament amb la seva generació per energia solar, el 50,6 % de la demanda total d'electricitat, segons dades de Mar Blava.

Platja Can Pere Antoni (Mallorca)

Un centenar de persones es van concentrar dissabte horabaixa a la Platja de Can Pere Antoni de Palma per realitzar un mosaic en contra del projecte de sondeig. L'acció, convocada per Mare Blava.

Els activistes, sota el lema unitari de “Prospeccions no, renovables si”, desplegaren diverses pancartes i alçaren cartolines negres per representar la seva oposició al projecte. A més, com en altres protestes, alçaren les mans a l'aire pintades de negre. Un grup de surfistes, fins i tot, pintà les seves taules amb empremtes de color fosc.

Des de Marea Blava reiteraren la seva oposició a les prospeccions i recordaren que en aquests moments es troben a l'espera de l'informe ambiental que ha de determinar si es poden fer. Segons asseguraren, un informe ambiental favorable per al projecte de prospeccions en el golf de València afectaria directament les aigües balears.

Parc Nacional de Cabrera (Mallorca)

Amics de la Terra va organitzar una excursió "al lloc amb els valors naturals més intactes de les Illes, una joia de la Mediterrània occidental que podria veure's greument afectada per les prospeccions d'hidrocarburs".

La sortida va ser guiada per Isabel Moreno, catedràtica en Biologia Marina i exmembre del Patronat de Cabrera en representació de la Universitat de les Illes Balears (UIB), i va explicar als assistents els valors naturals i els impactes derivats dels sondejos i explotació d'hidrocarburs.

Amb els assistents es va formar una cadena humana cap a les 15 hores,  per a mostrar rebutjar "falses solucions" com les prospeccions.

Gasolineras Repsol de Menorca

Un centenar de menorquins (al voltant de 60 a Maó i altres 40 a Ciutadella) es van sumar ahir a l'ona de protestes contra la cerca de petroli tant en el mar Mediterrani com en les rodalies marítimes de les Illes Canàries en l'anomenat Dia d'Acció Global contra les Prospeccions.

La proposta menorquina, canalitzada per la plataforma Menorca Diu No, va ser portar la protesta, a les portes de la primera companyia que ha rebut el vistiplau de Medi ambient, l'espanyola Repsol, que compta amb sengles gasolineres a Menorca, una en Ponent i l'altra a la ciutat de Llevant.

Al marge de la testimonial presència d'agents de la Policia Nacional, la crida de la plataforma va animar a mig centenar de persones a apropar-se a l'estació de servei de la companyia a Maó, l'epicentre de la protesta insular. Els congregats van formar una cadena humana per escenificar el cèrcol que volen que la ciutadania faci a aquest tipus de pràctiques. El missatge llançat simultàniament mira al futur i anuncia l'adveniment de "un nou model energètic sostenible i democràtic basat en fonts d'energia netes i renovables i al marge de l'oligopoli de les petrolieres".

També es van fer accions a la Platja de la Malvarrosa de València, al Port de Vinaròs, un concerta de rap al Pub Zeppelin (zona avinguda Europa), Vall d'Uixó, a la platja de la fossa, Calp i la platja de l'arenal, Xàbia

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid