Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Executada la supressió dels ajuts a la premsa i a l'acollida en català

Executada la supressió dels ajuts a la premsa en català i a la dinamització lingüística per als nouvinguts anunciada l'agost passat.
 

El Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) ha publicat aquest divendres la resolució del conseller d'Educació, Cultura i Universitats per la qual es deixa sense efecte la convocatòria pública d'ajuts destinats a la premsa escrita íntegrament en català per a l'any 2011 i per a actuacions de dinamització lingüística, integració de nouvinguts i mediació per a l'any 2011.

07/10/2011 23:05 Llengua

Segons el document, l'administració "està obligada més que mai a garantir els recursos suficients per atendre les necessitats bàsiques dels col·lectius desfavorits", fet que segons assegura "obliga els gestors públics a emfatitzar el compliment dels principis de prudència financera, de transparència i d'eficiència en la gestió i en l'assignació de recursos". Amb tot, els ajuts a la dinamització lingüística, integració de nouvinguts i mediació van precisament dirigits als col·lectius desfavorits.
accio-uib2

Un total de 37 publicacions, incloses moltes d'històriques, es veuran afectades per aquesta mesura, que els suposarà deixar de percebre, en conjunt, 124.999 euros. Aquesta quantitat inclou dues partides, una de 67.148 euros per a entitats sense ànim de lucre i una altra de 57.850 per a empreses.

La concessió d'ajuts, a proposta de la ja desapareguda Direcció General de Política Lingüística, tenia per objectiu donar suport a la premsa escrita que s'edita íntegrament en llengua catalana, tal com preveuen els articles 27 i 32 de la Llei de normalització lingüística de 1986.

Pel que fa a la partida "per a accions de dinamització i integració de nouvinguts", tenia un import total de 300.000 euros i s'hi podien acollir sindicats, associacions d'immigrants o de veïns i qualsevol altra persona o entitat sense ànim de lucre. En la convocatòria de l'any passat, la Creu Roja espanyola, la Unió de Marroquins i l'Institut d'Estudis Eivissencs havien rebut aquesta subvenció. Entre els ajuntaments, la perceberen els de Santa Eugènia, Esporles, sa Pobla i Llucmajor.

"La crisi econòmica és una excusa per fer retrocedir l'ús del català"

L'Obra Cultural Balear (OCB) considera "inacceptable i rebutjable" l'eliminació dels ajuts a les revistes en català i dels programes de dinamització lingüística, i adverteix que es tracta d'unes subvencions que estaven en procés de tramitació i en molts de casos ja gastades i justificades. Per l'entitat, el PP torna a demostrar "que la crisi econòmica és només una excusa que fa servir per dissimular el seu vertader objectiu: fer retrocredir l'ús de la llengua pròpia de Mallorca i, per tant, el dret dels mallorquins a fer-la servir".

L'entitat també alerta que la supressió de les ajudes "suposa un cop molt fort" per als mitjans i per tant "un atac a la llibertat d'expressió i de premsa". L'OCB acusa el Govern d'aprofitar la situació per atacar els drets lingüístics dels mallorquins.
 
Castellanització dels Premis Ciutat de Palma

premisciutatdepalma

En el marc també de la política de lingüicidi adoptada pel gover de José Ramón Bauzá, la campanya "A Mallorca en català!" ha denunciat la introducció del castellà als premis literaris Ciutat de Palma, tal com ja va informar Llibertat.cat el juliol passat.  En aquest sentit, els membres de la plataforma alerten que "fent bilingües els premis, castellanitzant-los, el català ja no n'és el principal protagonista". 

Paral·lelament, la Plataforma ha critica que un grup d'escriptors hagi decidit esdevenir còmplice d'aquesta política lingüística impulsada per l'Ajuntament de Palma i hagin acceptat formar part del jurat. Es tracta de Maria Teresa Pous, Llúcia Ramis, Valentí Puig, Antoni Xumet, Magdalena Gelabert i Carles Duarte i Montserrat .

Els impulsors de la campanya consideren que aquests escriptors mallorquins "fan un trist favor a la llengua catalana esdevenint còmplices de la política antimallorquina del PP" i els animen "a no col·laborar amb els genocides de la nostra llengua ni en la seva estratègia cap a la substitució lingüística en favor del castellà".
 
 
{youtube}2VCt6mEuINc{/youtube}

 

Per saber-ne més:

Boicotegen una intervenció de Bauzá per denunciar els atacs contra el català  

Jubilats per Mallorca: "El Govern balear és còmplice de l'etnocidi que va decretar Felip V"  

Els premis Ciutat de Palma premiaran ara la novel·la i poesia en castellà 

Concentració a favor de la continuïtat de Ràdio Televisió de Mallorca 

"El mallorquí, el català de Mallorca, és una riquesa que no estem disposats a perdre" 

Mallorca crea una plataforma d'entitats per defensar la continuïtat de la ràdio i TV públiques 

Endavant Mallorca contesta als "atacs" de Bauzà contra la llengua a IB3

El PP balear modificarà també la Llei de normalització lingüística

L’OCB es congratula de la sentència a favor del requisit lingüístic per accedir a la funció pública 

Més de 200 persones es manifesten a Palma per exigir que el català sigui un requisit 

Mobilització a Palma dels estudiants de magisteri per exigir que el català sigui un requisit

El govern balear suprimeix els ajuts a la premsa en català  

Els funcionaris de les Illes Balears no hauran de saber català 

El PP clausura la primera emissora pública de l'Estat, a Mallorca i en català 

El tancament de Ràdio TV de Mallorca, un atac a pluralitat i a la llibertat d'expressió

El Grup Barnils es presenta a Mallorca en el marc de l'amenaça de tancament de RTVM 

Entitats mallorquines rebutgen el possible tancament de Ràdio Televisió de Mallorca 

 

 

 


Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid