Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
DISCRIMINACIÓ DEL CATALÀ
La Diada de Sant Jordi o “El Día del Libro”

El 23 d'abril és la festa de Sant Jordi però també és la festa del llibre espanyol i la “diada” de la Real Academia Española de la Lengua

24/04/2013 Llengua
La festa de Sant Jordi als Països Catalans és una diada que es vincula tradicionalment a la reivindicació dels drets lingüístics i el foment de la cultura catalana. En canvi, a l'estat espanyol, la data del 23 d'abril es relaciona amb la festa del llibre espanyol i els premis Cervantes. Premis que es consideren la “diada” de la RAE (Real Academia Española de la Lengua), una institució clarament hostil a la llengua catalana.

La Real Academia Española de la Lengua va ser creada el el 3 d'octubre de 1714 –tres setmanes després de la caiguda de Barcelona durant la guerra de Successió–, quan Felip V la va situar sota la seva “empara i protecció”, i li va donar el rang d'institució reial amb l'objectiu de donar “puresa” i “elegància” a la llengua castellana i mantenir “l'essencial unitat” de l'idioma. Des de llavors, la RAE ha donat nombroses mostres d'hostilitat vers la llengua catalana; a principis del segle XX va posicionar-se en contra la reintroducció del català en l'educació a Catalunya, un posició que es va repetir un segle més tard amb el Manifiesto por la lengua común del 2008, contra la suposada discriminació del castellà, que va ser promogut sobretot per acadèmics de la RAE.

A nadie se le obligó nunca a hablar en castellano”, deia el sisè paràgraf del discurs pronunciat el 23 d'abril de l'any 2001 pel Rei d'Espanya en el lliurament del premi Cervantes. Aquestes paraules van desencadenar una forta polèmica. Formacions polítiques del País Basc i Catalunya es van pronunciar amb duresa i algunes van demanar a Joan Carles I que es retractés de les afirmacions d'un text preparat pel Ministerio de Cultura i la RAE. La Casa del Rei no va rectificar i el codirector de la RAE , Gregorio Salvador, va insistir en el paper del castellà com una llengua de trobada i va dir referint-se als catalans que "no poden dir calúmnies històriques que fan bo a Franco, perquè ells coincideixen amb ell en no deixar als pares escollir la llengua que volen que els seus fills utilitzin a l'escola'.

El passat 23 d'abril un article publicat al diari ABC titulat "El Día del Libro" ens oferia un altre exemple d'aquesta visió espanyola del dia de Sant Jordi. L'article que en cap moment citava la festa de Sant Jordi (que se celebra des del segle XV) recordava que l'origen de la festa era una iniciativa sorgida durant la dictadura de Primo de Rivera. Els premis Cervantes, les declaracions del Rei de l'any 2001 i diversos articles de diaris espanyols ens serveixen per comprovar que el 23 d'abril es celebren dues festes que són molt diferents: La Diada de Sant Jordi als Països Catalans i la “El Día del Libro” al país veí.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid