Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
criminalització
Rebuig popular a l’Ordenança de Convivència i Civisme de Vilafranca del Penedès

Avui  a les 7 de la tarda, a l'Escorxador, es farà un acte obert a tota la ciutadania i a la resta d'entitats per tal d'informar i debatre la nova ordenança.

13/06/2012 Drets i Llibertats

En el Ple municipal del mes de març, es va aprovar incialment l'Ordenança de Civisme i convivència ciutadana, amb els vots a favor de CIU, PP i PSC, l'abstenció d'ICV i ERC, i amb els únics vots en contra de la CUP.

"Aquesta ordenança del Civisme està feta sense cap tipus de participació ciutadana, no és res més que una eina més per coartar la nostra llibertat, per tal de controlar la societat i l'espai públic, i sancionar tots aquells comportaments, segons ells, impropis, com jugar a pilota al carrer, rentar-se en una font, o penjar un cartell, entre d'altres", segons apunta la CUP

El moviment 15M, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, CCOO, la UGT, el FÒRUM 2015, les Associacions de Veïns de La Girada i del Centre i la CUP, ICV i ERC de Vilafranca consideren que el text vulnera els drets fonamentals, criminalitza la pobresa i limita de forma arbitrària l'ús de l'espai públic, establint una regulació burocràtica i arbitrària que no resol els problemes de fons.

Aquestes organitzacions denuncien que  l'ordenança impulsada per l'equip de govern no és cívica, sinó que "reprimeix les llibertats fonamentals".

A més a més, consideren que entre les llibertats fonamentals que la nova ordenança vulnera hi ha el dret a reunir-se, a manifestar-se o el de llibertat d'informació." La nova regulació criminalitza la pobresa ja que, per exemple, prohibeix demanar almoina, realitzar la higiene personal a les fonts públiques o rebuscar entre els contenidors de brossa" remarquen

També s'oposen a que es limiti de forma arbitrària l'ús de l'espai públic prohibint estendre la roba als balcons o que els infants juguin a pilota a les places, entre d'altres situacions.

 

Presentació d'al·legacions i anunci de mobilitzacions

Per aquests motius han presentat un total de 48 al·legacions a l'ordenança de civisme i han anunciat mobilizacions, avui un acte obert a tota la ciutadania i a la resta d'entitats per tal d'informar i debatre la nova ordenança de civisme. La trobada es farà a les 7 de la tarda, a l'Escorxador de Vilafranca.

El proper 18 de juny hi ha convocada una cassolada popular com a mostra de rebuig de la població a l'ordenança de civisme, al vespre a la Plaça de la Vila.

 

Mès oposició a l'ordenança

Per la seva banda, els col·lectius Assemblea pels Drets Socials, Assemblea de Joves, CGT Alt Penedès, Coordinadora Antirepressiva del Penedès i Endavant OSAN (juntament amb la CUP) insten el govern a retirar l’Ordenança, l’oposició a votar-hi en contra i, en cas que s’aprovi, convida la població a manifestar amb accions de carrer el seu rebuig frontal al text, es busca combatre la pobresa en comptes d’atacar les causes que la provoquen.

Les sis entitats creuen que l’Ordenança és “un artefacte ideològic de caràcter repressiu” orientat a “reforçar el consens implícit entre la població benpensant”, tipificant accions com la mendicitat, la prostitució o fer un grafit o pintada. Creuen que al darrere hi ha un “obsessió ultrasecuritària, una filosofia de control social i de tolerància zero, importada dels països anglosaxons i aliena als nostres usos i tradicions”.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid