Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LLuita institucional
La CUP considera l'ordenança de civisme de Manresa "una eina d'estigmatització"

Segons la formació independentista, "no es tracta d'un document per millorar la convivència i el civisme, sinó d'un catàleg de sancions per amagar el que consideren incivisme"

02/03/2012 Drets i Llibertats
Per a la CUP,  l'esborrany de l'ordenança de civisme presentada per l'equip de govern municipal manresà  de CiU no mostra una voluntat real de foment de la convivència, sinó que es limita a estigmatitzar una sèrie de conductes i de col·lectius molt determinats, molt especialment els joves i les classes més desafavorides econòmicament. Sense mesures preventives i alternatives, l'ordenança està condemnada al fracàs. Com a exemple, la CUP explica que no té cap sentit prohibir jugar a futbol a les places si els infants no tenen pistes de joc adequades al seu abast.

Segons explica la CUP en la seva pàgina web, l'ordenança té com a objectiu reforçar una certa idea de ciutat, que lluny de considerar l'espai públic com a espai de socialització, el veu com a espai neutre destinat al mercat. "En aquest sentit, cal buidar el carrer de tot allò que molesta, i molt especialment cal amagar la pobresa i l'oci no consumista. Així doncs, la majoria d'articles de l'ordenança pretenen buidar les places i carrers de ciutadans per a que hi quedi espai per als consumidors".

Axí, segons la CUP, "els més perjudicats per l'ordenança seran les classes populars de la ciutat (i molt especialment els joves), que són les que més necessiten l'espai públic degut a la manca de recursos. En contrapartida, les classes més afavorides no es veuran afectades, ja que disposen d'espais de socialització i d'esbarjo privats, que en cap cas són limitats per aquesta ordenança".


Condiciona quines peces de roba podem vestir


Un altre aspecte desagradablement sorprenent del document, segons la formació "és la clara tendència al puritanisme, reflectida en les absurdes prohibicions del sexe i del nudime, que arriben al punt de condicionar quines peces de roba podem vestir. Aquestes limitacions, tot i argumentar-se a partir de consideracions estètiques i de bon gust, obeeixen a un puritanisme d'origen religiós que no ha de tenir cabuda en un document d'aquest tipus".


Pintades


Pel que fa als articles concrets de la normativa, el que primer crida l'atenció és la prohibició, segons la CUP absoluta de les pintades i grafitis. "El que més sobta no és la prohibició en si, sinó la justificació, que sosté que “els grafits, les pintades i d'altres conductes d'embrutiment i enlletgiment no només devaluen el patrimoni públic o privat, sinó que principalment provoquen una degradació visual de l'entorn, tot afectant la qualitat de vida dels veïns o veïnes i visitants”. Aquest judici de valor, sustentat en una visió absolutament subjectiva, no té cap sentit en aquesta ordenança, i mostra ben clarament el biaix classista de la normativa. Evidentment, l'ordenança no fa cap esment de la possible “”degradació visual” provocada pels cartells publicitaris d'empreses comercials".

La CUP creu que l'objectiu de la nova normativa hauria de ser la millora de la convivència, no l'estigmatització i la prohibició de les realitats que molesten, i en aquest sentit espera que la bona voluntat i la predisposició al diàleg mostrades per l'equip de govern es tradueixin en canvis substancials a l'ordenança, que haurà de ser aprovada properament en el ple municipal.
 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid