Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengües minoritzades
La xarxa NPLD reclama a la UE l'oficialitat del català, el basc o el gal·lès i altres llengües

La xarxa impulsarà el Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística durant els propers mesos

09/02/2015 Internacional

Totes les llengües no estatals que siguin oficials en algun territori de la UE també haurien de ser declarades oficials per les institucions comunitàries. El web Nationalia explica que es tracta d'una de les demandes principals del Full de Ruta per a la Diversitat Lingüística, que la Xarxa per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (NPLD, sigles en anglès) va presentar ahir al Parlament Europeu.

La mesura beneficiaria els parlants de llengües com el català, el basc, el gallec, el gal·lès o l'occità: es tracta d'idiomes que no disposen d'oficialitat a escala estatal, però sí que en gaudeixen en alguns dels territoris on es parlen tradicionalment.

El full de ruta de l'NPLD també demana que la UE fomenti l'ús de totes les llengües europees -i per tant no només les dels estats-, que treballi per a garantir el compliment de la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries, i que assumeixi que les llengües no estatals són actius importants per al desenvolupament econòmic i cultural de la UE.

La proposta, segons l'NPLD, es basa en la resolució sobre les llengües amenaçades que el Parlament Europeu va aprovar el setembre de 2013. La moció reclamava a les autoritats de la UE i als estats membres que prenguessin accions serioses a favor de les llengües minoritzades del continent.

Procés d'aportacions i discussió sobre el full de ruta

La mateixa notícia explica que amb la presentació d'aquesta proposta es va iniciar un procés obert d'aportacions i discussió sobre el full de ruta. L'NPLD vol que, "durant els propers mesos", el full de ruta desemboqui en una "visió d'alt nivell d'una Europa multilingüe i lingüísticament diversa". La xarxa diu que això casa perfectament amb el lema de la UE: "Units en la diversitat". Aquesta xarxa està formada per governs i per entitats de la societat civil. En el cas dels primers, hi són presents Catalunya, Galícia, Euskadi, Frísia, Gal·les, Navarra, Irlanda, Trentí, Bretanya, Friül-Venècia Júlia i el Parlament Suec de Finlàndia.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid